Стани балама: Съдят мобилните оператори за досадата „Стани милионер“

Комисията за защита на потребителите завежда колективни искове срещу MTel, Globul и Vivacom за агресивна практика, изразяваща се в изпращане на настойчиви и непоискани търговски съобщения при провеждането на играта „Стани милионер“, излъчвана по Нова телевизия, в която бяха въвлечени и трите мобилни оператора в България.

Стани балама: Съдят мобилните оператори за досадата „Стани милионер“

Досадните кратки съобщения, които вероятно всеки собственик на мобилен телефон у нас е получавал неведнъж, са част от агресивна търговска практика, забранена със заповеди на председателя на КЗП във връзка с аналогична игра от началото на годината – „СМС за милиони“ – „Пари на мига“.


 

Организаторите от „Ню геймс“ обаче са извършили повторно нарушение, заблужавайки потребителите и премълчавайки съществена информация относно начините за участие и отказ от играта.

 

Обажданията и съобщенията от играта „Стани милионери“ внушават на потребителя, че участието му е безплатно, но всъщност отговорите му се таксуват, сочи проверката на Комисията. Текстът на съобщенията също е силно подвеждащ и създава впечатление, че получателят на sms-а вече е избран за участие в разпределянето на наградите и само трябва да върне съобщение с потвърждение.

 

Общият брой жалби, свързани с играта, подадени в Комисията са над 260, като най-често оплакванията са срещу постоянни атаки и заблудата, че играта е безплатна.