7 начина да използваме лавандулата като домашен лек

Маслото от лавандула успокоява и широко се ползва от традиционната медицина за различни състояния.

7 начина да използваме лавандулата като домашен лек

За мнозина вероятно е изненадващо, но лавандулата всъщност е нещо повече от аромат, използван за направата на сапуни и свещи. Оказва се, че има много начини лавандулата да се прилага като лекарство, както и в готвенето – и това се практикува от векове. Ето някои от най-ефективните методи за използване на лавандулата.

За облекчаване на стреса

Ако някога сме помирисвали свежа лавандула, знаем, че сетивата ни веднага се събуждат от успокояващия аромат и връхлитащото ни отпускащо чувство. Ароматерапията разчита на ароматното масло от лавандула за успокояване на състояния като тревожност и стрес. Ако си запалим лавандулова свещ или добавим няколко капки ароматно масло от лавандула към крема си за ръце, това е достатъчно, за да вдишаме успокояващия аромат и да бъдем обзети от чувството на отпускане.

За лечение на кожата

Маслото от лавандула е антисептично и противогъбично, което го прави натурално лекарство при проблеми с кожата, акне, белези, порязвания, слънчево изгаряне и псориазис.

За намаляване на косопада

Едно изследване открило, че, ако хората, страдащи от alopecia areata (заболяване, причиняващо неравномерно окапване на косата), правят маски на скалпа си с лавандулово масло, това допринася за поникването на нова коса.

За подобряване качеството на съня

Вместо предписваните лекарства срещу безсъние можем да се насладим на естественото отпускащо действие на лавандулата. Един масаж с масло от лавандула може да подобри качеството на съня ни, което ще ни помогне да се събудим на следващата сутрин добре отпочинали.

Като репелент против насекоми

За да се предпазим от летните насекоми по естествен начин, можем да се възползваме от свойствата на лавандулата и да намажем кожата си с нея. Маслото от лавандула съдържа гераниол съставка, която прогонва хапещите насекоми. Лавандулата може да увеличи чувствителността на кожата към светлината, затова е още по-важно да сме на сянка и да ползваме силен слънцезащитен крем.

За облекчаване на мускулни болки

Независимо дали сме прекалили с натоварването във фитнеса, или сме плевили твърде дълго градината, ако втрием с масажиращи движения малко масло от лавандула върху ставите и мускулите, това ще облекчи болката по-успешно от другите лекарства. Дори само ароматът на лавандулата ще разсее съзнанието ни от болящите мускули.

За печене

Да, с лавандула може и да се готви. Ако в следващото тесто за бисквити сложим лъжичка изсушена лавандула, сладките ни ще са украсени с лилави лунички и ще изглеждат толкова елегантно, че всеки ще ни пита за тайната съставка, която е превърнала този обикновен десерт в кулинарно изкушение.