Днес имен ден празнуват Владимира и Владимир

На днешния ден Православната църква почита паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ.

Днес имен ден празнуват Владимира и Владимир

Владимир (956-1015) е третият син на руския княз Светослав I, затова той нямал право на титла и наследяване. Като млад той бил необуздан и свикнал да получава всички преимущества на произхода си, без да се натоварва с отговорността към трона. Когато княз Светослав починал, големите му синове Ярополк и Олег започнали помежду си войни, от които се възползвал Владимир. След няклко сражения той взел властта и станал Велик княз на Киевска Рус.


Царуването на Владимир било типично езическо. Той бил жесток и безогледен владетел, който правел много езически жертвоприношения. Осем години след възкачването си на власт, той разширил държавата си до Крим, където получил достъп до Черно море и се намесил в търговските интереси на Византия. Империята действала по стар свой обичай - чрез християнството да неутрализира силните езически владетели и император Василий II покръстил Владимир същата година, като му дал и за жена дъщеря си Анна и християнското име Василий. 

Своята пламенност Владимир обръща към широка покръстителска дейност, строеж на храмове и манастири. Той е първият духовен обединител на руския народ и получава духовната титла Равноапостол заради просветителската си дейност. На княз Владимир са кръстени Киевския университет и орден за държавни заслуги и е много разпространено име в Русия днес. 

Днес имен ден разнуват Владимир, Владимира, Владена, Влада, Влади, Господин.