Спорът за кафето: добрите и лошите страни

Да се откажеш от кафето само до преди двадесетина години беше задължително условие за всеки, който иска да се храни и живее здравословно. Но постепенно новите изследвания, посветени на влиянието на кафето върху човешкия организъм, обърнаха внимание на ползите от него.

Спорът за кафето: добрите и лошите страни
Добрите страни на кафето

Не само кофеинът играе роля тук, а и много други натурални съставки на кафето, чието общо действие се изявява в повишаване нивата в кръвта на т.нар. гранулоцитен колонии-стимулиращ фактор - вещество, което предпазва мозъка от деменция и дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и тази на Паркинсон.

Оказва се, любителите на кафето също така по-рядко стават жертва на диабет и инсулти. Това съобщиха съвсем наскоро експерти от Американската сърдечна асоциация след провеждането на изследване в Швеция, в което са взели участие над 35 000 жени.

Обичайно най-голяма е употребата на кафе в онези региони, които са облачни, дъждовни и мрачни. Северозападното крайбрежие на Америка е добър пример за това. Както излежда, кофеиновата напитка предоставя защита и срещу депресията и свързаните с лошото време психични състояния.

Изследванията очевидно показват реална възможност за предпазване от социално значими заболявания като пием кафе.

Кафеените зърна съдържат изключително много антиоксиданти. За да се осъществи действието на антиоксидантите обаче, кафето трябва да се пие без мляко и захар или изкуствени подсладители. Единственият подсладител, който не се отрича, засега е естественият екстракт от стевия. Препоръчително е избягванетето и на всякакви ароматизирани видове кафе.

Във всички случаи обаче трябва да забравим за цигарите и захарните изделия, които изникват в съзнанието ни още при мисълта за чашата кафе. Всъщност възможно е именно на тези продукти, а не на самото кафе, да се дължи влошеното здраве при част от хората, които обичат напитката и я пият редовно.

Отрицателните страни на кафето

Зависимостта, трудното заспиване след чаша кафе късно вечер и дължащата се на кофеина нервност са очевидните за всеки недостатъци. Изборът на безкофеиново кафе, което съдържа само кофеин колкото да достави необходимите антиоксиданти, носи подобни, макар и по-малки, ползи за здравето както обичайното кафе. Но обърнете внимание преди всичко по каква технология е направено безкофеиновото кафе – за предпочитане с вода или пара, в никакъв случай чрез използване на химикали.

Тъй като кофеинът повишава отделянето на вода (диурезата), не е изключено обостряне на заболявания на бъбреците и пикочния мехур. Ако нямате такива проблеми, но пиете доста кафе, постарайте се да приемате и достатъчно количество вода/течности.

Вероятно най-сериозният негативен ефект на прекомерната употреба на кафе е засягането на функцията на надбъбречните жлези. Когато пием кафе, то стимулира надбъбреците да произвеждат адреналин. Това е част от т.нар. „бий се или бягай” състояние – то причинява раздразнителност и склонност към агресия. За нея допринася и потисната секреция на успокяващия хормон серотонин.

При положение, че консумирате твърде много кафе прекалено често и за дълго време, възможно е да изпитате надбъбречна умора. На това страдание като че ли се обръща внимание единствено от холистичната медицина. При надбъбречна умора се намалява производството на хормона кортизол, поради което организма по-трудно се справя със стресови състояния.

Видовете кафе

Най-широко се продават два основни сорта кафе – арабика и робуста. Зърната на арабика могат да се намерят по щандовете на всички специализирани магазини за кафе и здравословни храни. Този сорт се слави с по-богатия си вкус в сравнение с робуста, който пък се използва за направата на значително по-евтини видове кафе. В днешно време все по-лесно за намиране е и органичното кафе.

Кафето на зърна варира от светло до тъмно изпечено. Противно на популярното мнение, тъмно изпеченето кафе съдържа малко по-малко кофеин от светло изпеченото. А за направата на еспресо, често грешно наричано „експресо”, всъщност няма значение колко е изпечено кафето. Според най-големите експерти само онези кафе машини, при които налягането на парата се упражнява посредством лост или ръчка, правят автентично еспресо.

Ако се чувствате объркани от различните плюсове и минуси, които съпътстват употребата на кафе, нашата препоръка е: без да злоупотребявате, насладете се на чаша ароматно кафе, без да губите време в размисли, дали ползите надхвърлят рисковете.