Татяна Иванова: Само академичният материал не те прави космонавт!

Момичето, което мечтае да полети в Космоса... Първата българка, тренирана от НАСА за астронавт. Това са част от определенията за Татяна Иванова от Добрич, която усилено се готви да стане първата българка, полетяла в необятния Космос.

Татяна Иванова: Само академичният материал не те прави космонавт!

В разговори тя винаги уточнява, че иска да е първата жена от България, сбъднала мечтата си да полети в Космоса след българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров.


Сега момичето усилено се готви да завърши успешно гимназията, в която учи, като успоредно с това се готви и за следващия образователен етап. В същото време продължава да се занимава с музика и поезия, тъй като е убедена, че тези занимания не пречат на мечтата й. Смята да учи инженерна физика в Софийския университет, а заедно с това няма да спира участието си в различни проекти, конкурси и други инициативи, посветени на  Космоса. "Ако искаш да станеш космонавт, трябва да се готвиш всеки ден!" - заяви за Добрич онлайн Татяна Иванова.

През изминалите месеци е участвала в проект на тема „Марс 25“ съвместно с учени и архитекти от Варна, предстои финалният кръг на състезанието. Татяна е убедена, че трябва постоянно да се подготвя и да участва в програми и проекти, за да е конкурентна на своите връстници от други държави. По думите й, само академичният материал не те прави космонавт.

Надява се Ковид-пандемията да премине по-скоро, за да отпаднат ограниченията за пътуване. През август й предстои да участва в триседмична експедиция в Полша и стиска палци пандемията да не й попречи да отиде, както вече се е случвало с други пътувания.