Превенцията на недекларирания труд - сред акцентите в дейността на Инспекцията по труда

Специална мярка в плана за дейността на Инспекцията по труда през 2021 г. ще гарантира засилен контрол по въвеждане на противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на КОВИД-19 в предприятията.

Превенцията на недекларирания труд - сред акцентите в дейността на Инспекцията по труда

Акцент в проверките по мярката ще бъде и изпълнението на задълженията на работодателите, свързани с правото им да получават компенсации срещу запазване на заетостта.



С цел подобряване условията на труд и гарантиране в по-висока степен на живота и здравето на работещите, интензивни проверки ще бъдат извършвани и в предприятия с високо ниво на трудов травматизъм. В обекти с рискови производства и дейности се запазва и периодичният контрол, който се осъществява в тях.

През т.г. ще продължи извършването на интензивни проверки в строителството и в селското стопанство, които остават сред най-рисковите дейности както по отношение използването на недеклариран труд, така и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Предвид сериозните негативи, които недекларираният труд носи за работещите в частност и за обществото като цяло, превенцията на използването му е друго направление, в което е планиран засилен контрол. Икономическата криза, предизвикана от разпространението на коронавируса, увеличава риска от използване на недеклариран труд. Инспекцията по труда напомня на работещите, че само сключеният писмено трудов договор, регистриран в Националната агенция за приходите, може да гарантира трудовите и осигурителните им права.