Късната сеитба на пшеница крие рискове за бъдещата реколта

Лошото време позволи на земеделците от Добруджа да засеят едва около 350 000 дка до момента.

Късната сеитба на пшеница крие рискове за бъдещата реколта
Късната сеитба на пшеница крие рискове от провал на новата реколта, опасяват се зърнопроизводители от Добруджа. Влошаването на времето и обилните валежи прекъснаха засяването на обичайните над 1 милион декара с пшеница в Добричка област. Сега очакваното подобрение на времето може да даде възможност за продължаване на дейностите по полето, но вече със закъснение.

Новата стопанска година започва със сериозни притеснения за зърнопроизводителите от Добричка област. Преди валежите и студовете те успяха да засеят около 350 хиляди дка, т.е. едва една четвърт от традиционните площи с пшеница. По-късната сеитба при всички случаи води до редуциране на добива и големи рискове при презимуване на пшеницата, заяви пред AGRO.BG Орлин Панев, член на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. При една по-мека зима и наличие на снежна покривка пшеницата все пак би могла да навакса с развитието си.

Закъснялата сеитба на есенниците наистина ще се отрази върху добива през следващата година, смята и земеделският производител от с. Градини Тошко Стоянов. Той сподели притесненията си и за реколтата от рапица. И двамата фермери са единодушни, че студеното време може да компрометира или дори да унищожи рапичните растения. Условията по време на сеитба на рапица в края на септември – началото на октомври бяха изключително тежки. Невероятната суша беше последвана от обилни валежи и застудяване. Непоникналата навреме рапица сега беше стимулирана от влагата, но ниските температури в момента станаха опасни за културата. Ако паднат обичайните за региона на Добруджа слани, реколтата може да бъде изцяло компрометирана.

Наред с невъзможността за сеитба, пазарът на зърно също създава тревоги на земеделците. В момента реколтата застоява по складовете поради липса на търсене. Цените са по-ниски от тези по време на жътва и не удовлетворяват производителите. Според Тошко Стоянов, ситуацията сега е плачевна. През същия период на миналата година е имало динамичен и активен пазар. Сега няма търсене. Слънчогледът стои, цените са между 680-700 лв./тон. Царевицата стартира по време на жътва по 360 лв. В момента за 300-310 лв. за тон трудно може да се намери пазар, коментира още Тошко Стоянов.

Прогнозите са в следващите месеци да настъпи плавно раздвижване на зърнения пазар и това да стимулира търговията. Затова земеделците от региона са категорични, че зърното ще стои по складовете и ще чака по-добра цена.