Деца се учат на логическо и аналитично мислене чрез програмиране в Добрич

25 деца посещават иновативния клуб по програмиране в Добрич „MindHub“, съобщи за медията ни ръководителят му Богомил Господинов.

Деца се учат на логическо и аналитично мислене чрез програмиране в Добрич

Училището за опознаване на виртуалния свят отвори врати в града ни през пролетта на тази година. Както Добрич Онлайн писа клубът има за цел да учи децата да бъдат създатели, а не консуматори. Основната идея на курсовете е да помогнат за развитие на креативност, логическо и аналитично мислене. Чрез програмиране децата и младежите се учат как да работят в екип. Богомил Господинов е категоричен, че придобиването на подобни умения ще бъдат от полза за децата във всяка една област занапред в живота им.


„Става въпрос за ключови умения, които не са свързани само с програмиране, а изобщо с всяка една професия или дейност, с която детето би искало да се занимава занапред. Работата в екип е много важна в наши времена. Когато сме заедно, нещата се случват много по-лесно и приятно за всички. Чрез програмиране учим точно това“, коментира Богомил Господинов.

Уроците са насочени към деца и младежи от 6 до 18-годишна възраст. Към момента курсовете се посещават от 25 деца, разпределени в групи. Дейностите за най-малките посетители са съобразени с възрастта им. Предимно те се обучават под формата  на игри. Богомил Господинов е категоричен, че трябва да се дава възможност на децата да напредват в уроците със своето индивидуалното темпо, което дава спокойствие по време на курсовете.

„В една група има максимум по 10 деца. Така може да подхождаме индивидуално към всяко едно. В същото време всяко едно дете напредва със своето си темпо, което е много успокояващо за тях. При нас няма конкуренция. Когато децата дойдат първоначално гледат да направят всичко бързо и да са първи. В един момент те разбират, че по-важното е да сме заедно. Тези, които по-бързо свършват със зададената задача, започват да помагат на другите. Идеята е да си помагаме“, посочи Богомил Господинов.

По думите на ръководителя на „MindHub“ в Добрич не се замисляме, че програмирането е навсякъде в живота ни. Според него дори възрастните хора са програмисти. Като пример той даде готвенето като едно от любимите занимания на нашите баби.

„Бабите ни са били много добри програмисти. Готвенето си е живо програмиране. Ако не си програмирате добре рецептата и инструкциите по нея, едва ли ще ви се получи ястието“, сподели Богомил Господинов.

Клубът се намира в района на Диагностично-консултативния център-ІІ. Записвания могат да бъдат направени чрез платформата на училището по програмиране. Заради въведените противоепидемични мерки иновативният клуб по програмиране провежда занятията си онлайн. На сайта на „MindHub“ е обявена безплатна работилница, в която децата могат да се включат. Целта е да се запознаят с дейността на клуба и как преминават занятията. По този начин те ще имат възможност да преценят дали имат интерес за дългосрочно участие в уроците по програмиране.

Заглавната снимка е илюстративна