При усложнена зимна обстановка оф-роуд състезатели от Добрич ще помагат на закъсали шофьори

Оф-роуд състезатели от Добрич и тази зима са в готовност да помагат на закъсали с автомобилите си шофьори в областта.

При усложнена зимна обстановка оф-роуд състезатели от Добрич ще помагат на закъсали шофьори

Повече от три години през студените месеци те се отзовават на помощ при необходимост почти денонощно. Мотивира ги желанието да съдействат на хора, аварирали с колите си в снежни бури, и покачването на адреналина. Един от тях е Кристиан Тодоров, който споделя, че заради меката зима през 2019-а не се е налагало да организират спасителни акции. Той, обаче, си спомня за минали години, когато от гражданска защита са търсили оф-роуд състезателите за помощ при усложнена пътна обстановка. 



„През 2017 и 2018 година имаше навявания, тогава се включвахме. Едната зима ни търсиха от гражданска защита, не им стигаха машините“, споделя за Добрич Онлайн Кристиан Тодоров. 


Наблюденията му са, че оф-роуд състезателите в Добрич се увеличават, а професионалните им умения се подобряват все повече. 

„Все по-добри стават колегите, които се занимават с оф-роуд. Дори и тези, които са започнали от скоро, имат спечелени състезания. Все по-силни ставаме в Добрич“, казва той.

По думите му в града има около 20 оф-роуд състезатели с професионално оборудване и подготовка. „Има и други оф-роуд автомобили, но те са по-скоро любителски подготвени“, допълва Кристиан Тодоров. 

Според него често шофьорите  закъсват при снегонавяване, защото не познават добре своя автомобил и предприемат пътуване при усложнена метеорологична обстановка. „На много хора не им е потребно да отидат някъде, но тръгват на път. Шофьорите не преценяват риска, не мислят, че ще закъсат някъде, не разсъждават много в трудни ситуации“.

Кристиан Тодоров посочва, че моторният спорт е научил оф-роуд състезателите да са подготвени в усложнени метеорологични обстановки и да разсъждават бързо при рискови ситуации. „Знаеш как да се държиш в дадената ситуация, дали ще е кал, сняг или друга буря“.

Често със своята техника помощ са оказвали и земеделски стопани. По думите на Кристиан Тодоров при възможност те винаги се отзовават при аварирали автомобили. „Ако някой закъса в далечно село, при тежки условия може да ми отнеме много време да отида. В случая съм звънял на земеделци, които са по-близо до мястото на закъсалата кола. Отзовават се“, казва той. 

В заключение Кристиан Тодоров призовава шофьорите да бъдат отговорни и разумни на пътя.  

Снимки: архив