Какво правят учениците, ако интернетът спре по време на дистанционното обучение?

Заради пандемията от Ковид-19, много хора прекарват голяма част от ежедневието си у дома – пред компютъра, сърфирайки в интернет. Това може да доведе до натоварване на мрежата и сривове.

Какво правят учениците, ако интернетът спре по време на дистанционното обучение?

Какво правят в такива моменти учениците, които учат дистанционно, пишат ли им се отсъствия и как ще си наваксат с материала ни разказва началникът на Регионалното управление на образованието Жоро Тошков. 


„Давам пример веднага с дъщеря ми, която също е учител, децата минават на телефон. Тези, които имат минават на телефон, друг вариант не виждам как. Дали ще е вайбър, дали ще е месинджър и продължават по този начин да работят. Доста по неефективно и неудобно е, но няма друг вариант. Няма възможност за разнасяне на хартиени носители. Това е недостатъка на съвремието ни”, сподели той.

Жоро Тошков допълни, че предвид ситуацията преподавателите се въздържат от писане на отсъствия, а ако някой от учениците не присъства по време на занятията се стремят да изяснят ситуацията. Пропуснатият материал ще бъде взет когато децата се върнат отново в класните стаи. 

„Това идеята на министерството, че после с присъствената форма ще се наваксва материала, защото иначе по друг начин няма как да стане. Всяко училище си гласува тези допълнителни три седмици кога ще се провеждат, те също биха могли да бъдат използване за допълване на пропуснатото и допълнителна работа с децата, имам предвид присъствена, когато е възможно. Дори и да не е приключила пандемията, поне за сега идеята на МОН е от 4 да започнат някои от децата да учат, а другите на ротационен принцип, рано или късно трябва да спрем с електронното обучение.  На всички ни е ясно, че е значително по-лош вариант от присъственото”, каза още той.

По думите му оценката, дори и в присъствена форма, е субективна. 

„Според мен зависи от самия учител, дали ще подходи обективно, или субективно към даден ученик. Мисля, че нашият учител е свикнал  да оценява учениците си и това дали е в присъствена, или неприсъствена няма кой знае колко да му повлияе”, коментира началникът на РУО – Добрич. 

Според заповедта на образователния министъра коледната ваканция за децата ще започне два дни по-рано и ще приключи на 4 януари, но драстична промяна и удължаване на учебния срок не се очаква. 

„Коледната ваканция по заповед на министъра започва два дни по-рано. До 21 декември е извънредното положение, а 22 и 23  се присъединиха към ваканцията и по този начин се увеличи малко ваканцията. От 4 учениците трябва да са на училище. Да видим, все пак има доста време, има някакви обнадеждаващи резултати с намалянето на заразените и дай Боже да се отървем по-бързо от това положение.  Леко се изместиха сроковете, но въпросът е един  - да се върнем в присъствената форма, за да наваксаме с това, което е пропуснато, защото като гледам справките – това, което колегите събраха, във всяко училище има определен брой ученици, при които липсва електронно устройство.  Такъв пример е училище „Панайот Волов” – в началния етап има над 40 ученици без устройства. Обучението на тези деца не е равностойно, защото едните са в електронна среда, другите – на хартия. Тази хартия е едно – дава им се, работят самостоятелно, после се връща. Това не се равнява на електронното обучение, в което може веднага да се поправи грешката. Същото го има и в прогимназиалния етап. 77 ученици в гимназиален етап нямат електронни устройства”, каза още той.  

Началникът на РУО – Добрич Жоро Тошков изрази надеждата си броят на заразените с Ковид- 19 да намалее и децата отново да се върнат в училище, защото положението, в което се намираме не е добро нито за тях, нито за техните родители и преподаватели.