Центърът за спешна медицинска помощ в Добрич ще получи нова линейка

"Ще издам заповедта за отваряне на детските градини от 14 декември до края на тази седмица". Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на получаването на договора за 20 нови оборудвани линейки за Центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище.

Центърът за спешна медицинска помощ в Добрич ще получи нова линейка

„Днес също имаме данни, които ни навеждат в тази посока, че би могло да се случи. Ако продължат така тенденциите до края на седмицата, те от понеделник ще отворят“, добави той.



По думите му ако в четвъртък вечерта данните показват ясна и отчетлива тенденция, в петък ще има заповед само за яслите и детските градини, но без училищата.

Във връзка с отхлабването на мерките след 21 декември, здравният министър обясни, че се следят над 17 са показатели. "Много е важно какъв ще е процентът на позитивните тестове, какво ще е числото на лекуващите се в отделенията, важно е как върви броят на починалите.“, обясни проф. Ангелов.

Работи се по въпроса за приравняването на антигените тестове с PCR тестовете, каза още здравният министър. От думите му стана ясно, че повечето експерти смятат, че това трябва да се случи. 

„Очаквам да ми дадат категорично становище най-късно другата седмица. Няма категорично становище на ЕС, което да приравнява тестовете. Наблюдава се тенденция за намаляване на заболелите и намаляване на натиска на болниците. До края на седмицата ще се издаде новата заповед, касаеща отварянето на детските градини. Ако така вървят тенденциите в петък ще има ясна заповед за яслите и детските градини“, уточни той.

Източник: Дарик