14 години и шест месеца затвор за банковия обирджия от Сливен

Окръжният съд в Сливен присъди 14 години и шест месеца затвор при първоначален строг режим за 28-годишния Стефан Стефанов, който на 23 март нахлу в банков клон в града, рани охранител на банката и държа заложници.

14 години и шест месеца затвор за банковия обирджия от Сливен
Окръжната прокуратура в Сливен повдигна срещу него общо 9 обвинения, най-тежкото от които е за извършения въоръжен грабеж, придружен с опит за убийство на охранителя в банковия офис Станчо Станчев, за което днес Стефанов получи 11 години затвор. Съдът го призна за виновен и за задържането и държането като заложници пет служителки на банковия клон, за което обвиняемият получи присъди от три години до три години и осем месеца  в зависимост от това - колко дълго е държал отделните заложници.

Съдът реши, че Стефанов е виновен и в умишлено унищожаване на банково имущество: простреляни прозорци и дограма, счупени камери и компютри на обща стойност 1110 лева и 35 стотинки. Осем месеца лишаване от свобода получи Стефанов за това, че е прострелял предното стъкло на паркиран пред банката „Опел”. Съдът осъди Стефанов да плати нанесените банката щети, както и да изплати 150 000 лева за нанесените на простреляния охранител Станчо Станчев щети. Той трябва да плати и по 200 лева на всяка една от заложничките за направени разноски по делото; 660 лева на държавата за процеса, както и 6 044 държавни искове.

Адвокатът на Стефанов - Марин Марковски, заяви, че ще обжалва присъдата в 15-дневен срок.

Заложничките на Стефанов също обявиха, че ще обжалват наложената  от Окръжния съд присъда.