Доказаха: GSM-ите не причиняват рак

Няма връзка между дългогодишната употреба на мобилен телефон и появата на мозъчни тумори, окончателно установиха датски учени, направили мащабно изследване върху над 350 хиляди активни потребители на GSM.

Доказаха: GSM-ите не причиняват рак
Над двайсетгодишните спорове, посветени на връзката между редовното ползване на GSM и рака на мозъка, изглежда намериха своето разрешение. Според мащабно проучване на изследователи от Института по ракова епидемиология в Копенхаген, което е включило над 350 хиляди датчани, използвали мобилни телефони за повече от 18 години.

Резултатите от изследването сочат, че потребителите на GSM за поне 18 години нямат по-висока честота на мозъчни заболявания в сравнение с онези, които не са имали активен и продължителен досег с мобилни технологии.

Учените са анализирали и данните на 10729 души с тумор на централната нервна система, регистрирани в Института между 1990 и 2007. С подкрепата на тази информация, както и на статистика, предоставена от мобилните оператори в Дания, изследователите стигнали до заключението, че дългогодишните (с над 13 години „опит") потребители на GSM не заболяват по-често от рак на мозъка, отколкото онези, които са ползвали малко или изобщо не са, хора.

„Разширените резултати ни позволиха да изследваме честотата на това заболяване у хора, редовно ползващи мобилни телефони. Така стигнахме до извода, че двете неща нямат връзка.", казват авторите на изследването.
 
Източник: bnews.bg