Как да се преборим с есенната депресия

Няколко съвета срещу лошото настроение в мрачното време.

Как да се преборим с есенната депресия

Есента предизвиква различни чувства. Някои посрещат този сезон с радост, други - с голямо разочарование. При доста хора през този сезон се наблюдава депресия, която се задълбочава още повече с дъждовете, студовете и лошото време - стъмнява се по-рано, организмът усеща недостига на слънчева светлина.

Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат в борбата с депресията или просто - с лошото настроение:

1. Планирайте още отсега зимната или пролетната си почивка. Изберете къде искате да отидете, потърсете повече информация за възможностите и какво ще намерите на място.

2. Устройте си уикенд извън дома или интересна кратка екскурзия.

3. На много хора помага и шопинга – особено за жените ходенето по магазините често връща усмивката. Пазаруването ще повиши настроението ви и ще предизвика усещане за радост.

4. Променете нещо в себе си – в прическата, в облеклото, сменете парфюма. И това ще ви позареди с позитивна енергия.

5. Погрижете се за доброто осветление в помещението, в което работите. Ярката светлина ще спомогне за доброто ви настроение и ще стимулира работоспособността.

6. Заемете се с нещо ново - танци, аеробика, плуване или каквото ви се иска. Спортът ще помогне за добрата ви форма и ще помогне на тялото да бъде в добра кондиция през зимните месеци.

 

7. Срещайте са по-често с приятели, излизайте на разходка, веселете се. Изобщо - избягвайте самотните вечери.

8. Поглезете тялото си с вана с ароматни масла и соли.

9. Доставете си удоволствие и с вкусна храна, но много внимателно. Не си струва да се нахвърляте лакомо върху сладки неща, както често се случва при депресия или лошо настроение. Купете си например различни плодове и си направете плодова салата.

10. Носете дрехи в ярки и жизнерадостни цветове.Те ще ви помогнат в борбата с депресията. Тъмните цветове създават мрачно и потискащо настроение, а ярките зареждат с енергия. Това се отнася и за помещенията, в които живеете и работите

11. Ако не можете да живеете без DVD, гледайте повече неангажиращи, “леки” филми – за останалите също ще дойде времето, но когато навън денят става все по-къс, психиката има нужда от по-малко натоварване.

 

фото: sxc.hu