Здравни медиатори от Добрич с предложение към ВиК да се пусне водата на длъжниците в ромските квартали по време на извънредното положение

Здравни медиатори, които работят с роми от кварталите „Изгрев”, „Иглика” и района на автогарата в Добрич, с предложение към ВиК да се пусне водата на хората, които по една или друга причина са длъжници на дружеството, докато трае извънредното положение. По думите им това ще предотврати пламването на зараза.

Здравни медиатори от Добрич с предложение към ВиК да се пусне водата на длъжниците в ромските квартали по време на извънредното положение

Нурджихан Сюлейман, Бедрие Менду и Гюлденур Сюлейман работят в трите ромски квартала в Добрич от началото на пандемията от COVID-19 през месец март. Те разясняват на жителите какво представлява коронавирусната инфекция, как трябва да се предпазват и мерките на Националния оперативен щаб. Понякога съдействат и на самотноживеещи възрастни хора със закупуването на храна и лекарства.  Всеки ден, заедно с органите на реда, те проверяват и гражданите, завърнали се от чужбина. По думите им всички спазват карантината от 14 дни. 


„Отначало хората в ромските квартали си мислиха, че всичко е една шега, защото гледат повече турската програма, отколкото българската, сега вече разбраха, че положението е много сериозно започнаха да се предпазват”, заяви здравният медиатор Нурджихан Сюлейман. Тя допълни, че при обхождането на кварталите много от жителите са споделили, че нямат вода и не могат да спазват изискванията за лична хигиена. По думите на Нурджихан Сюлейман има много възрастни хора, които нямат вода дори да изпият лекарствата си.  Нейните опасения са, че в кварталите може да пламне не само зараза от COVID-19, а и да се разпространят други болести като жътленица и краста.  По думите й много от хората нямат средства да заплатят сметките си за вода, повечето са възрастни и за тях е непосилно, а има и такива, които са забравили да подадат заявление във ВиК, че заминават в чужбина, а като са се върнали са установили, че имат задължения в големи размери. Някои къщи са незаконни и дори нямат канализация. 

Предложението на здравните медиатори е ВиК да пусне водата на длъжниците в ромските квартали само докато трае извънредното положение заради коронавируса. От РЗИ също са направили проверка и са изготвили списък на хората, които са с прекъснато водоподаване. 

Директорът на ВиК- Добрич Тодор Гикински коментира, че е запознат с положението в ромските квартали. Той сподели, че водата на повечето от жителите е спряна преди няколко месеца и им е предложен вариант за разсрочено плащане. По думите му там, където вече има изградени съоръжения по принцип е възможно водата да бъде пусната.