Сезонна продукция и без оранжерии отглежда семейство в градина край Добрич

Храната е възпитание, смятат от градина "Иванови"

Сезонна продукция и без оранжерии отглежда семейство в градина край Добрич

Сезонното хранене като начин на живот. Това е един от основните принципи на Ивелина и Борислав, основатели на градина „Иванови“ в село Златия, община Добричка. По професия са преподаватели, но неслучайно животът ги е срещнал с правилните хора на правилното място, които допринасят за раждането на идеята да отглеждат био продукция. Преди пет години семейството се е завърнало от Германия. Там Ивелина и Борислав са работили в района на езеро Баден в сферата на туризма. 



„Бяхме в сферата на туризма, но точно там научихме много неща. Там видяхме как се съчетава земеделие и туризъм. Главният готвач беше жена, която се е грижила за хранителния режим на Михаел Шумахер“, сподели Ивелина. 

След завръщането си в страната, съпрузите намират своето място в село Златия, където на близо пет декара отглеждат както традиционна за страната продукция, така и по-екзотична като аспержи, физалис и ревен. Аспержите им се прославят в цяла България. 



За продукцията се грижат единствено Ивелина и Борислав. Започнали са да отглеждат и малка овощна градина в „Гаази баба“ в Добрич. Двамата са категорични, че хората трябва да консумират продукти според сезона. Точно поради тази причина те не са привърженици на оранжерийното производство. 


„Имаме само една оранжерия. Тя е изключително малка. Направена е само да задоволим потребностите за пресен лук и чесън на клиенти, които са ни много скъпи до сърцето. Правили сме експеримент с един и същ сорт домати, отгледан вътре и вън. Вкусът му е различен. Не мисля, че българинът е достигнал още до това ниво – да знае какво, кога и как се консумира“, смята Ивелина.

Според нея храната е култура и възпитание, а не само начин за задоволяване на потребност. Точно затова човек трябва да мисли преди да посегне към определена храна. 


„Когато една продукция е пълна с пестициди, нитрати, тя само събаря човешкия организъм, тя не му помага. Най-здравословно за човек е да яде храни според сезона. Това е най-доброто за човешкия организъм, имунната система и здраве“, категорична е тя. 

Продукцията на градина „Иванови“ се предлага на Фермерския пазар във Варна, поръчки могат да бъдат направени и във фейсбук страницата им. В момента сред продуктите, които предлагат са аспержи, зелена салата, зелен лук и чесън, спанак, киселец, коприва и лапад.