Д-р Йовев: Ваксините не трябваше изобщо да се спират

„Независимо от повишения риск, ваксините изобщо не трябваше да се спират, оказа се, че след като спряха детските заведения заболеваемостта изключително намаля”, каза пред Добрич Онлайн началникът на Отделението по педиатрия в добричката болница д-р Йовчо Йовев.

Д-р Йовев: Ваксините не трябваше изобщо да се спират

Според него именно сега е моментът да се правят най-безрисково ваксините на децата. По думите на педиатъра контактите по време на детската консултация са най-малко и не е имало нужда изобщо да се преустановяват прегледите и плановите ваксинации на децата.



Наблюденията на д-р Йовев са, че от началото на пандемията от COVID-19 и извънредното положение, което наложи затварянето на детските и учебните заведения, заболеваемостта при децата е намаляла драстично, хората са станали по-дисциплинирани и това е допринесло за получаването на благоприятни условия за планови имунизации.

Той сподели, че засега не знае какво ще се случи след карантината, но увери родителите, които имат притеснения, че в тези условия рискът за децата е много малък.

Според началникът на педиатричното отделение д-р Йовчо Йовев всички ваксини могат да изчакат, но колкото повече се забавят, толкова се увеличава рискът детето да се срещне със заболяването, което е ваксинопредотвратимо. По думите му най-гъсто поставяните ваксини са в първото шестмесечие на децата.  „Идва лято, например коклюшът е лятна болест и трябва навреме да сложим шесткомпонентната ваксина, един от компонентите на която е за това заболяване, за да не си изпатим през летните месеци”, категоричен е д-р Йовев. Той сподели, че към момента в България няма морбили, тетанус също е рядко срещано, докато коклюшът е по-разпространен. Доктор Йовев допълни, че шесткомпонентната ваксина не трябва да се отлага във времето и до края на май трябва да се навакса с останалите пропуснати имунизации.

Ваксината срещу морбили, понеже е жива, е в листата на по-рисковите ваксини, но според д-р Йовев се понася най-лесно. „Правя ваксини от повече от 20 години и само веднъж съм имал дете с еднодневна заушка”, заяви той.

Д-р Йовчо Йовев изрази опасенията си, че след пандемията потребността от ваксини ще се увеличи драстично в световен мащаб и ще има затруднение с доставката им.