Момиче от Добрич разработи проект за популяризиране бизнеса на хора от цял свят

Родената в Добрич Десислава Петкова намира положителната страна на социалната изолация по време на пандемията от COVID-19.

Момиче от Добрич разработи проект за популяризиране бизнеса на хора от цял свят

Запленена от тайнствеността на остров Лансароте, където се налага да остане заради затваряне на международни граници, намира вдъхновение и разработва проект CollabCafé. Основната цел на идеята е популяризиране бизнеса на хора от цял свят по модерен начин. 



Момиче от Добрич е помощник-директор на хотел в Пунта Кана

В интервю за Добрич Онлайн тя разказа как от Пунта Кана, където е помощник-директор на хотел, се озовава на остров Лансароте, както и за новото й начинание в красивото приключение, наречено живот. 

Деси, прекарваш времето на социална изолация на острова, наричан „Луната на Земята“. Как те отведе животът там?

От година и половина живея в Пунта Кана. През март месец излязох в 14-дневен отпуск, за да видя семейството си, което живее в Испания. Последните 4 дни от отпуската реших да прекарам при сестра си на остров Лансароте. Точно тогава затвориха международните граници и не успях да се прибера в Пунта Кана. Така периода на социална изолация прекарвам в Лансароте.


Как е положението заради пандемията от COVID-19 при вас?

В момента Испания е като във военно положение. Следят ни с военни и полицейски хеликоптери, има полиция навсякъде.  Не си взехме поука от Италия. Извънредното положение се въведе сравнително късно - от 16-и март. Според мен от липса на съобразителност. Тук 20 на 100 от жителите са над 65 години. Броят на заразени расте, но смея да твърдя, че нямаме представа колко реална е официалната статистика, защото обхваща само броя на тестваните. Дано се инвестира повече в медицината от сега нататък - в Испания, България и навсякъде по света. Това е много тежка специалност. Сега цял свят ръкопляска на медиците в знак на признателност. Те са съвременните герои на обществото, нека Бог ги пази.

Ти си открила положителната страна на случващото се чрез започването на нов проект. Разкажи за CollabCafé.

CollabCafé е скромен, но в същото време амбициозен проект. Създаден е от мен, с подкрепа от близки и приятели. Проектът е ориентиран както към бизнеса, така и към личности. В момента сме се насочили върху Инстаграм, където вече има над 1 милиард потребители по цял свят. С радикалната промяна, която настава в последните месеци, малките бизнеси правят всичко възможно да не изостават. Интернет е перфектно място за реклама и достигане до по-мащабна аудитория. Целевите потребители са онлайн, те  търсят и ако не намерят дадения бизнес, се обръщат към конкуренцията.

Всичко започна, когато работих за кампания на Кока-Кола като фрийлансър. Непосредствено след това с мен се свърза млада англичанка, чиято идея беше да разработи онлайн магазин за дрехи в Инстаграм. Имаше нужда от добра реклама, за да набере скорост и последователи. Реших да й помогна и се оказа, че резултатите надминаха очакванията ни. Новото й начинание потръгна в рамките на дни.

След това към мен се обърна и човек от Чили, предприемач с желание да направи добре развит Инстаграм профил, който да пренасочва международни потребители към сайта му за продажба.


Тези два проекта ме завладяха напълно и реших, че искам да се занимавам още по-професионално с това. Харесва ми идеята да вниквам в детайла и да правя рекламата, така че да  грабва аудиторията. Името на проекта ми е CollabCafé - колаборация (съвместен труд) и кафе, което представлява метафора за мястото. Да се видиш с приятел на по чаша кафе е подходящо време за обсъждане на идеи в уютна обстановка.

Реших да сформирам интернационален екип. Към момента сме трима души, като контент-дизайнерът е от остров Бали, а маркетинг-стратегът е от Онтарио, Канада.  Когато хората са от различни краища на света, могат по-добре да влязат в обувките на всеки един клиент.

Част от портфолиото ни може да бъде открито в Инстаграм. Приканвам всеки, който се интересува да разгледа и последва - @Dessy_de_las_islas

Когато клиентите се свържат с нас, най-често първият им въпрос е какво ще направим за тях.  Най-простият отговор, който определя дейността ни е - управление на социални мрежи, създаване на рекламни кампании, създаване на контент, привличане на +нови последователи, създаване на репутация чрез силата на дигиталния маркетинг и статистика на новите последователи.

Социалните мрежи са бъдещето, а добрият дигитален маркетинг и реклама в тях не са въпрос на лукс, а на правилно подбрана кампания и добър екип.


Обмисляш ли да започнеш и други начинания?

Това е период, в който разполагаме със свободно време, който не е лесен, но ще се наложи да се адаптираме към "трансформацията". Смятам, че всеки човек ще може да се отдаде на идеите, които не е успял да реализира. Амбицирана съм да развия CollabCafé и да вложа цялата си енергия и страст в тази насока. Желая да помагам и на други хора, които искат да развият своя бизнес.

Вярвам и съм сигурна, че ще успеем заедно да имаме 100% доволни клиенти.


Ще се върнеш ли отново в Пунта Кана?

Животът ми там продължава да е отворена страница. Времето и обстоятелствата ще покажат дали ще се върна или не. Привързана съм към работата си. Да бъда част от управленския екип на луксозен хотел беше моя цел, а след това и сбъдната мечта. Обичам хотела, в който работя и невероятните ми спомени оттам. Постоянно ми пишат колеги и клиенти от цял свят, превърнали се в приятели. Става ми много приятно. Всички ние в момента си задаваме един и същ въпрос - кога ще приключи кризата и хората ще пътуват отново? Важно е да наблюдаваме както на глобално, така и на микро ниво различните дестинации. Истината е, че могат да се дават само предположения.

Бъдете здрави, мили читатели!