Името на Добрич замесено в скандал с общинска собственост

Главният прокурор Борис Велчев нареди проверка на разпореждането с общинската собственост в страната, след Сагата „Приморско“ , където бе установено,че петимата висши съдии от София, получили апетитни парцели през последните 6 години. Тази проверка разкри главоломни закононарушения. Има данни за драстични случаи, когато общински апартаменти са продавани даже под данъчната им оценка.

По предварителни резултати от проверката на Върховна касационна прокуратура, кмета на Добрич Детелина Николова води класацията с 307 незаконно продадени имоти.

От 2004 г. досега са раздадени над 2000 общински парцела, в нарушение на закона.

От Върховна административна прокуратура вчера съобщиха, че след общините Царево и Приморско, в най-сериозно нарушение са Сливен и Добрич.
Кметовете на градовете масово се разпореждали с имотите, посредством подписа си без да разполагат с разрешение на местния парламент, което реално е задължително условие според промяната в Закона за общинска собственост от 2004 г.

Според прокуратурата, кметът на Добрич Детелина Николова е с най-много провинения. По данни от проверката от 389 имота само 82 са дадени по правилата.

За първи път Детелина Николова бе избрана на местни избори преди 7 години с листата на НДСВ, а през 2007 г. доверие й гласуваха от ГЕРБ.