Картичка от 1903 година представят в изложба в Дом-паметника „Йордан Йовков”

Изложбата „Добрич в старите картички” беше официално открита в Дом-паметника „Йордан Йовков” снощи. Тя е посветена на 30-годишнината от преименуването на града ни.

Картичка от 1903 година представят в изложба в Дом-паметника „Йордан Йовков”


Експозицията включва в себе 129 пощенски картички, най-старата от които е от 1903 година. На нея е изобразен паметникът на ген. Цимерман и е изписана годината, в която се предполага, че е била изпратена. 


Картичките са разделени на 4 периода. Първият е до войните в началото на XX век, вторият е румънската окупация на Добруджа, третият – от 1940-41 година, а четвъртият период е т.н. социалистическа епоха. Показани са различни емблематични обекти за града ни - улици, паметници, часовниковата кула, парка, езерото в градската градина и други места от различни части на Добрич. Интересните гледки представляват един отдавна изчезнал свят. 


Една от най-интересните картички е свързана с Добричкия панаир. Тя представлява три малки снимки от началото на XX век. Тогава, когато панаирът е бил поредица от бараки и сергии, оформени като чаршия. Смята се, че тогава са били 17 такива редици. 


Част от картичките са интересни с това, че са издавани в серии по различни поводи. Има серия от 1917 година, която е по повод отбелязването на една година от Добричката епопея.  Някои от картичките са запазени чисто нови, а други са били изпращани за някъде и получавани, на някои от тях има послания. 


Всеки, който желае да стане част от изложбата може да го направи като занесе стари картички от град Добрич в Дом-паметника. Те ще бъдат поставени във специална витрина. А ако желаете да ги дарите на музея, ще положите основата на една още по-богата и интересна изложба във времето. 


Изложбата „Добрич в старите картички” ще бъде експонирана във фоайето на Дом-паметника „Йордан Йовков” до края на месец април.