Протест против ратификацията на СЕТА организират в Добрич

Протест против ратификацията на СЕТА от българския парламент ще се проведе на 5 февруари в Добрич.

Протест против ратификацията на СЕТА организират в Добрич

На първо четене парламентът прие законопроекта за ратифициране на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз (СЕТА), което предвижда до седем години премахване на митата върху 99% от стоките, опростяване на митнически правила и процедури, както и на правилата за произход, чрез които се улеснява износът в Канада. В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите - членки на ЕС. Разпоредбите, оставащи извън временното прилагане на СЕТА, ще влязат в сила след ратифицирането му от Народното събрание.



Приемането на законопроекта на първо четене подбуди недоволство в част от гражданите. Една от причините е, че СЕТА е наднационално споразумение, което не се съобразява с местното законодателство и конституция, и гарантира правата на корпорациите, опериращи в съответната държава, която го е подписала, сподели Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

Основната цел на протеста е ратификацията на СЕТА да бъде отхвърлена на второ четене в парламента.

Спорове по темата в България има още от 2016 г., когато новоизбраният по онова време президент Румен Радев сезира Конституционния съд във връзка със сделката. Аргументът му беше, че споразумението уврежда националния суверенитет на страната ни, прехвърляйки прекалени правомощия на корпорациите, припомнят от economic.bg.

Протестът в Добрич ще се състои на пети февруари от 12.30 часа пред църквата  „Свети Георги”. Призивът на Синтия Недялкова е да присъстват повече хора, защото протест от около 30 участници няма да бъде убедителен. 

Ето и какво написа активистът от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване:

„СЕТА е всеобхватно търговско - икономическо споразумение, което засяга всички области на живота на гражданите, държавите, трудово-правните отношения,  здравноосигурителните системи на държавите и бизнеса! СЕТА е наднационално споразумение, което не се съобразява с местното законодателство и конституция, и гарантира правата на корпорациите, опериращи в съответната държава, която го е подписала.  Ако дадена корпорация прецени, че високи заплати на работниците или високи здравноосигурителни вноски намаляват печалбите ѝ, тя има право да откаже да се съобрази с това и, ако държавата настоява, ще бъде съдена за пропуснати ползи. Същото се отнася и за вредни ГМО храни, с които корпорацията оперира и ако  ѝ бъде отказано да го прави. Тук попада и желанието на дадена корпорация да добива газ чрез фракинг или въглищна газификация и съответното законодателство не ѝ позволява това. Това означава, че мораториумът, който засега ни спасява от добив на шистов газ, няма да важи! Всички знаем, че Шеврон очакват именно това, за да се завърнат у нас, а да не говорим за Парк Плейс Енерджи, които не са се отказали да правят въглищна газификация тук в земите на Добруджа! Споразумението е с Канада, но напомням, че всички американски корпорации, както и други такива, които имат или ще създадат офиси в Канада, ще могат да се възползват от това споразумение.

Нещо много важно и най-притеснително за европейските държави е, че спорните въпроси ще се решават не в обикновени международни съдилища, а в арбитражи, състоящи се от трима души, избрани специално за делото! Дали бедна България ще може да спечели едно такова дело? Оставям отговорите на вас! Ако не успее, обаче, бедният ни народ ще плаща до живот или просто се предава и допуска всякакви вредни действия на територията си!

И  аз питам - трябва ли нашите политици да сложат главите ни на дръвника дори  преди големите икономики, които имат и минимален шанс да спечелят от това споразумение! България и българите ще бъдат тотално обречени, ако ние на спрем ратификацията на СЕТА сега!

Нека им покажем, че ни боли за бъдещето на децата на България и да задължим политиците да се съобразяват с нас при гласуването на второ четене! В противен случай ще знаем поименно кои бяха тези, които продадоха България, но какво от това?! Жертвите ще бъдем ние, тук живеещи на територията, която се наричаше България!

Апелирам към всеки отделен човек да се включи в протестите организирани по места! Всеки, който милее за децата на България трябва да дойде в уреченият час, заедно с много свои приятели и роднини, да отдели половин час от времето си, за да спасим България“