Добрич се поклони пред паметта на Маестро Захари Медникаров

Добрич се поклони пред паметта на хоровия диригент и почетен гражданин Маестро Захари Медникаров. Днес се навършват 96 години от неговото рождение.

Добрич се поклони пред паметта на Маестро Захари Медникаров


Цветя бяха поднесени на барелефа на Захари Медникаров от зам.-кмета по „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева, диригента на смесен хор „Добруджански звуци“ Елвира Пастърмаджиева, музиканти, хористи, жители на Добрич, които изразиха своите почит и уважение към световноизвестния диригент Маестро Медникаров.

Той е роден на 7.01.1924 г. в Добрич. Емблематична личност, за всички които го познаваха, той дирижира хор “Добруджански звуци” от 1952 година до последните си дни. Хор „Добруджански звуци“ под неговата диригентска палка е лауреат и златен медалист на национални и световни фестивали, музикални форуми.

За заслугите си към националното певческо и културно изкуство, Маестро Медникаров и смесен хор “Добруджански звуци” са удостоени с най-високото отличие – орден Кирил и Методий Първа степен. Маестро Медникаров е носител на многобройни награди и отличия, участник е на повечето големи форуми за музика. Той е почетен гражданин на Добрич от 1995 година. През 1961 г. Захари Медникаров създава Детския хор на град Добрич, който в продължение на 42 години е между първите в страната.

По повод 85-годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров, на 30 октомври 2009 г., официално е открит барелеф в двора на сградата на смесен хор “Добруджански звуци” в град Добрич.

Маестро Медникаров винаги ще бъде част от духовната съкровищница на Добруджа и България, от родовата памет, от културната ни история.