Предават на полските власти добричлия, разследван за склоняване към проституция

Състав на Окръжния съд в Добрич допусна предаването на български гражданин в Полша с цел провеждане на наказателно преследване срещу него.

Предават на полските власти добричлия, разследван за склоняване към проституция

53-годишният мъж е бил обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд в полския град Гданск. Полските власти са посочили, че българският гражданин се издирва във връзка с разследване за склоняване на други лица към проституция с цел получаване на финансова печалба и облаги от това, както и за трафик на хора. За визираните в Европейската заповед за арест престъпления, полското законодателство предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 15 години.


Пред Окръжния съд в Добрич мъжът даде съгласие доброволно да бъде предаден на полските власти за провеждане на наказателно производство срещу него. Той декларира, че не се отказва от принципа на особеността, което означава, че в Полша не може да бъде разследван и съден за друго престъпление, освен за посочените в Европейската заповед за арест. Полските власти са предоставили и гаранции, че след изслушването на 53-годишния мъж той ще бъде върнат в България за изтърпяване на евентуално постановено от полски съд наказание лишаване от свобода или мярка задържане под стража.

Европейската заповед за арест, засягаща българския гражданин, е била издадена на 26 ноември 2019 година. На 18 декември същата година той е бил установен и задържан в Районното управление на полицията в Балчик, а от 20 декември е с мярка за неотклонение задържане под стража. Днес съдебният състав потвърди наложената му мярка и разпореди задържаният да бъде приведен в Затвора - Варна до фактическото му предаване на полската държава.

Постановеното от Окръжния съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване.