“Чернобилска молитва” и “Живот в скалите” са едни от най-заеманите книги в добричката библиотека

„Чернобилска молитва” на Светлана Алексиевич и „Живот в скалите” на Мария Лалева са едни книгите, които през изминалата година читателите на Добрич предимно са заемали, съобщават от Регионалната библиотека “Дора Габе”.

“Чернобилска молитва” и “Живот в скалите” са едни от най-заеманите книги в добричката библиотека

Трите най-четени заглавия в добричката библиотека за 2019 година са „Дневникът на един дръндьо” на Джеф Кини, Разкази на Йордан Йовков и „Принцът и просякът” на Марк Твен. Сред най-четени съвременни автори са били Ромен Гари, Мишел Уелбек, Фредерик Бегбеде, Амели Нотомб, Маргарет Мацантини и Харуки Мураками.


От българските автори читателите са предпочитали Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Здравка Евтимова и Георги Божинов.

Тийнейджърите предимно са заемали романите на Сара Маас „Империя на бури”, „Всички наши места” на Дженифър Нивън, „Мечокът и славеят” на Катрин Арден и „Сняг вали” и „Вината в нашите звезди” на Джон Грийн.

Децата до 14-годишна възраст най-често са заемали „Бабата бандит” на Дейвид Уолямс, „Това е тайна” на Ивайло Драгиев и Християна Пенева, „Топ мистериите на България” на Слави Панайотов.

През първите два дни на новата година 219 ползватели на библиотечни услуги са направили своята регистрация, от които 198 възрастни и 21 деца.