Мащабно дарение за болницата в Каварна пристига края на януари

В навечерието на Бъдни вечер заклетият приятел на Камен бряг Юри Чарийски съобщи, че Многопрофилната болница в Каварна ще получи дарение от Швейцария.

Мащабно дарение за болницата в Каварна пристига края на януари

То включва около 50 специални болнични легла с дюшеци, шкафчета, медицинска апаратура и консумативи.



Преди месец фотографът и еко активист Чарийски се е срещнал с ръководството на здравното заведение, за да се допита от какво имат нужда. Оказва се, че имат нужда от всичко, съобщи той за вестник „Факел”. Воден от идеята, че по Коледа стават чудеса, той се заема да организира дарение, със съдействието на българския посланик в Швейцария, Ради Найденов.

Седалищата на над 150 международни организации се намират в Швейцария, включително на Червения кръст, който е основан през 1863 г. и на Малтийския орден, с чието посредничество се осъществява дарението от кантоналните болници на западноевропейската държава.

Леглата са втора употреба, но за нашето лечебно заведение са уникални и едно такова струва няколко хиляди лева, споделя Чарийски. Той е доволен и от съдействието на кмета Елена Балтаджиева да бъде уреден транспортът на ценното дарение, който ще струва около 7 000 лева. Съвместно са открили възможност за финансиране на доставката, за което Чарийски благодари на градоначалника.

Дарението се очаква да пристигне на 21 януари, като датата на която у нас празнуваме Бабинден, вероятно не е избрана случайно. Както не беше случаен изборът и на деня за оповестяване на дарението, защото „това е чудото– да доставиш на хората усмивка, топлота”, казва творецът – филантроп.