Починалото дете в с. Кардам се е натровило с токсичен газ, отделен от отрова за вредители

Починалото в с. Кардам дете е било натровено с токсичния газ фосфин, отделен от силно действаща отрова за борба с вредители. Това посочи пред журналисти днес наблюдаващия прокурор Йорданка Чанева от РП – Генерал Тошево.

Починалото дете в с. Кардам се е натровило с токсичен газ, отделен от отрова за вредители

9-годишно дете почина в с. Кардам, подозират хранително отравяне


Припомняме, че 9-годишно момче от генералтошевското село Кардам почина в дома си на 27 октомври. Първоначалните съмнения бяха за отравяне. В къщата, където е починало детето, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за тях полагат бабата и дядото. Двете сестри на момчето също са пострадали.

Наблюдаващият прокурор Йорданка Чанева заяви, че три от експертизите, назначени по досъдебното производство вече са готови. От съдебно-медицинската експертиза става ясно, че причината за смъртта на детето е отравяне с газ фосфин. Военно-медицинската академия в София е потвърдила причината. Нейното становище е, че от представените за изследване части от вътрешните органи на детето и пробите от кръвта му е било установено наличие на отровното вещество, но тъй като то липсва в стомашното съдържание експертите са стигнали до извода, че  е постъпило по инхалаторен път. 

„Според вещите лица всички симптоми на пострадалите деца, в това число и на починалото дете са на отравяне с фосфин, а именно гадене, повръщане диария, коремна болка, главоболие, замаяност, а в крайна сметка неправилен сърдечен ритъм и сърдечен арест”, заяви Чанева. 

По нейните думи установената концентрация на веществото в представените за изследване биологични тъкани значително надвишава  публикуваните данни за смъртен случай, дължащ се на отравяне. 

„В заключението на съдебния лекар е посочено именно отравяне с фосфин в летална концентрация, при което е настъпила остра сърдечна недостатъчност. По трупа на детето не са установени травматични или други увреждания, които да имат отношение към настъпването на смъртта”, посочи наблюдаващият прокурор Йорданка Чанева. 

Тя допълни, че при огледа на дома на починалото дете непосредствено до леглото му са намерени две сиви топчета с приблизително тегло 1,6 грама. Химическото изследване е показало, че като основно вещество в тях се съдържа съединението алуминиев фосфид. Става въпрос за силно действаща отрова срещу вредители. Йорданка Чанева посочи, че таблетките са били поставени в отвори в стената, замазани с кал, в изключителна близост до леглото на детето. Поставени във влажна среда от тях започва бързото и спонтанно отделяне на отровния газ фосфин. Той е изключително токсичен и уврежда предимно сърдечносъдовата и дихателната система като причинява сърдечна недостатъчност. 

„Периода на излагане на починалото дете на токсичното въздействие на газа и неговата концентрация са надвишили значително тежестта на ефектите, описани в специализираната литература.  Според нея са достатъчни само 30-40 мин да настъпи смърт”, заяви прокурор Чанева. 9-годишното момче е било изложено на това въздействие в рамките на 12 до 14 часа.  

„Въпреки резултатите, относно причината разследването към настоящия момент не е приключило и продължава. Все още не е постъпила медицинската документация, която е изискана след изписването на двете пострадали сестри на починалото момче от УМБАЛ „Света Марина” във Варна, те също бяха с подобни симптоми”, допълни Йорданка Чанева.  Тя сподели, че социалните работници, със съдействието на кмета на с. Кардам и добронамерени съседи са осигурили на децата жилище, което се намира до къщата, в която са живели досега с много по-добри условия за живот. 

Към момента са проведени много разпити на свидетели, набавени са много документи, но това, по думите на наблюдаващия прокурор, не е достатъчно, за да се направи извод за виновността на определено лице за извършването на престъпление от общ характер. „Съгласно процесуалните норми събирането на всички доказателства е условие за привличане на обвиняем, предстои допълнителен анализ и получаване на допълнителни доказателства”, каза в заключение Йорданка Чанева от ОП – Генерал Тошево.