Червените искат Трайков да си ходи заради кризата с туристите

БСП поиска министърът на икономиката и туризма Трайчо Трайков да поеме цялата политическа отговорност за скандала с чуждестранните туристи, които останаха блокирани на летищата във Варна и Бургас.

Червените искат Трайков да си ходи заради кризата с туристите
БСП поиска министърът на икономиката и туризма Трайчо Трайков да поеме цялата политическа отговорност за скандала с чуждестранните туристи, които не успяха да излетят към страните си заради неуредените финансови отношения между „България ер” и „Алма тур”.

„Добрият вариант за него и за България е да си подаде оставката”, каза соцдепутатът Петър Димитров. Той призова и за незабавната оставка и на зам.-министъра Иво Маринов, който има ресор „туризъм” в министерството.

Димитров обясни, че веднага след създаването на кризисната ситуация, за 24 часа е трябвало да се задейства застраховка и руските и финландските туристи да бъдат транспортирани чрез нея.

„Задействането на застраховката е трябвало да се направи по искане на Комисията за защита на потребителите, която също е към Трайчо Трайков”, каза Димитров.

Той и колегите му от БСП Румен Петков и Пенко Атанасов се срещнаха с директора на Института за анализ и оценка в туризма Румен Драганов в парламента.

Драганов отправи остри критики към зам.-министър Маринов и го обвини, че е показал пълно неразбиране на ситуацията.

„Той въобще не съзнава какво е европейското законодателство и как се прилага то в България”, каза туристическият шеф. Той обясни и, че Маринов не прави разлика между „приемаща” и „изпращаща” фирма. Драганов беше категоричен, че отговорност за ситуацията носи организаторът на пътуването. Според европейските директиви пък правителството е трябвало да поиска достатъчна гаранция, че организаторът може да защити интересите на потребителите и да ги репатрира обратно в страната им.

„България е приела това да бъде застраховка и премиерът е разписал, че Комисия за защита на потребителите отговаря за тази директива, което означава, че тя трябва да уведоми застрахователя застраховката да задейства”, разясни още Драганов. Това обаче не е направено.

Според юрисдикцията на Министерство на транспорта пък всички туристи е трябвало да бъдат превозени от превозвача.

Соцдепутатът Румен Петков пък обяви в декларация от парламентарната трибуна, че операторът е български и е нелеп стремежът вината да се прехвърля другаде.

"Говорим за над 1000 туристи, които ще бъдат черното рекламно лице на България за десетилетия напред", категоричен е той.