Жените над 40-те по-често от мъжете искат раздяла

Независимо от битуващия сред хората стереотип, че мъжете, след като станат на 40, по-често изоставят жените си, за да си намерят по-млади, статистиката показва тъкмо обратното – 65% от разводите на тази възраст са по желание на жената.

Жените над 40-те по-често от мъжете искат раздяла
Това показват резултатите, обобщени от британски специалисти, които обясняват факта с промените в хормоналния фон при жените на тази възраст и съответните изменения в работата на мозъка, която прави жената по-прагматична. “Едновременно с това намалява активността на онези мозъчни зони, които са отговорни за емоциите (особено силни преди настъпването на поредния цикъл). Жените вече виждат реалността малко по-различно”, твърдят учените, цитирани от ВВС.

Заедно с намаляване нивото на естрогена след 40-те спада и това на окситоцина. Жената става по-малко емоционална, майчиният й инстинкт вече не е толкова силен и тя става по-егоцетрична, преоценява своите приоритети и правила за живот, което според специалистите е и главната причина да не харесва повече семейните отношения, съществували с години.