ГДБОП затвори 11 незаконни сайта за музика

ГДБОП затвори 11 незаконни сайта за музика
Чрез тях са разпространявани актуални музикални произведения без съгласието на правоносителите, съобщават Министерството на вътрешните работи.

От 24 до 30 октомври служители на Главната Дирекция "Борба с организираната престъпност" са преустановили дейността до 11 незаконни  сайта, предоставяли актуални музикални произведения без уредени авторски и сродни права. Сигналът е бил подаден от International Federation of the Phonographic Industry, чрез Българската асоциация на музикалните продуценти.


Съобщението се е отнасяло за сървъри на международна компания в адресното пространство на България, на които са позиционирани 11 сайта, нарушаващи  правата върху музикални произведения като обекти на интелектуалната собственост. Към сигнала са приложени списък на сайтове и обекти, чиито права са нарушени, като  seedpeer.me/, sumotorrent, nydus.org, ddl-music.to и други.


В хода на проверката, извършена от ГДБОП е било установено, че интернет страниците предоставят достъп на своите потребители до музикални произведения без необходимото по закон съгласие на правоносителите. Сайтовете били позиционирани на сървъри на международна компания в България, като част от тях били прикрити чрез използване на прокси сървъри (анонимизиращи услуги) на компания от САЩ. След проведените компютърно-разузнавателни дейности и издадени разпореждания,  достъпът до интернет страниците е преустановен. Престъпната дейност е прекратена и са предотвратени огромни щети за авторите и правоносителите.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+