БАН одобри два STEM проекта на ЧСУ "Леонардо да Винчи" в Добрич

Българската академия на науките одобри два STEM проекта на ЧСУ "Леонардо да Винчи" за формиране на малки учебно- изследователски общности.

БАН одобри два STEM проекта на ЧСУ "Леонардо да Винчи" в Добрич

Ученическият институт на БАН обяви конкурс за създаване на Малки учебно-изследователски общности във финансираната от Министерството на образованието и изпълнявана от БАН програма „Образование с наука“. Допустимият брой на одобрените проекти беше 15. Девет от общностите са от областта на естествените науки, технологиите, инженерството и математиката, а останалите шест – от областта на хуманитарните и обществени науки. 


Целта е привличане на ученици към учебно-изследователска дейност, развитие на изследователския подход в образованието и усъвършенстване на уменията на децата за представяне на резултати пред публика. Всяка общност се състои от поне двама ученици и ръководител. Те работят по един или повече проекти, с които ще участват в Ученическата научна сесия на УчИ-БАН през 2020 година.

В рамките на двата STEM  проекта на ЧСУ "Леонардо да Винчи", под ръководството на Проф. Найден Ненков и доц. д-р Албена Иванова ученици от училището ще работят по темите за практическо приложение на роботиката при създаване на "Умно училище" и "Училищна био-градина".

STEM e акроним от първите букви на английските думи за наука (science), технология (technology), инженерство (engineering) и математика (maths). Това е концепция за обучение, която се стреми да вдъхнови младите хора да се развиват в сферата на науката и технологиите. Звучи като програма за образование на ученици и студенти, но истината е, че колкото по-рано започне едно дете, толкова по-добре. В световен мащаб има реални практики как STEM може да се въведе дори при най-малките деца на 3+ години.