Елена Балтаджиева: Следващите четири години няма да са лесни, но с общи усилия ще се справим

Елена Балтаджиева, издигната от ПП ВМРО-Българско национално движение,спечели балотажа на 3 ноември с 58,64% или 3 790 гласа пред опонента си от Местна коалиция ГЕРБ (СДС) инж. Йордан Стоянов, за когото гласуваха 40,11% или 2592 –ма души.

Елена Балтаджиева: Следващите четири години няма да са лесни, но с общи усилия ще се справим

Елена Балтаджиева е на 44 години,с висше педагогическо образование. Тя има богат опит в областта на подготовката, управлението и реализацията на проекти с европейско финансиране. В продължение на 8 години е била началник отдел „Евроинтеграция” в община Каварна. Надгражда опита си като заместник-кмет на община Тутракан през изтичащия мандат


Каква беше за Вас надпреварата за кметското място в община Каварна?

За мен надпреварата за кметския стол беше много интересна. Имаше 9 кандидати за градоначалник на община Каварна, нямам идея дали другите общини бяха така, но ми се струва, че тук бяха повече, отколкото трябва. 

Кампанията беше много трудна, понеже трябваше да се преборя с 8 души, които бяха срещу мен. Не беше никак лесно. Работихме неуморно, направихме много срещи с гражданите, с хората от община Каварна. След това достигнахме до балотаж, но най-тежкият момент беше вече на финала. От сега нататък предстоят още много предизвикателства, но ще успеем да ги преодолеем. 

Какво ще е първото нещо, което ще направите като кмет на Общината?

Първо трябва да стана кмет – законно, както се казва. Юридически да е факт, че аз съм кмет на община Каварна. Първото, което ще направя е да променя структурата на общинската администрация и да започна да работя. 

 Задачата като цяло на един кмет първо е да си огледа къщичката, както се казва разговорно, съответно да види какви са задълженията, защото община Каварна е с доста големи задължения. Нещата са много сериозни и най-тежкият момент предстои, но ще се  справим. Ще работим в една посока и мисля, че ще успеем да преминем през всички трудности. Все пак човек трябва да започне от администрацията. 

Първото, което бих направила за гражданите, е да ги успокоя, че  Общината ще си върши работата както преди,  тъй като при нас е много особен и интересен моментът, има задължения, предстоят запори на сметки и прочие. Така че мога да успокоя гражданите, че ще започнем да работим сериозно и ще приключим мандата с една хубава, силна, зелена и чиста община без задължения.

Очаквате ли подкрепа от Общинския съвет на Каварна?

На този въпрос не мога да отговоря в момента. Общинският съвет е разнороден, но мисля, че щом мисията ни е благото на гражданите, ще работим правилно за града. Тъй като кандидатите за съветници бяха изключително много и от различни партии, няма да е лесно, но според мен трябва да мислят единно и да започнат да работят заедно. 

Според Вас какво й липсва на Каварна?

На този етап й липсва един сериозен човек, смятам, че аз съм този човек и ще се справя.  Иначе Каварна си има всичко. Тя е много хубава община, има забележителности, архитектура, излаз на море. За разлика от други, ние сме интересна община, имаме всичко и ще го покажем и ще докажем, че можем.

Как прогнозирате предстоящия мандат? Как ще протекат следващите 4 години?

Няма да е лесен, ще бъде много труден, но мисля, че с общи усилия ще се справим. Започваме да работим и нещата ще станат ясни. В Каварна никога не е имало формула за успешен мандат. Всички формули винаги са завършвали така, че изходът на задачата никога не е такъв, какъвто трябва да е. За сега мисля, че формулата ще си я изработим и накрая след равното ще има факт и някаква реална стойност за града.

Ще приложите ли успешни практики от работата си като заместник-кмет на град Тутракан?

Освен, че ще приложа многото успешни практики от работата си като зам.–кмет на Тутракан и началник отдел „Евроинтеграция” в Община Каварна, аз ще приложа всичко, което ще е добро за гражданите, ще ползвам исканията на хората, ще ползвам практики от други кметове. Всичко,което е най-добро трябва да бъде използвано и да се реализира в крайна сметка. 

Това, от което най-силно се интересуват читателите ни е дали ще се върнат рок концертите в Каварна?

Това всички ги интересува и както с кмета на Тутракан установихме, слънцето ще изгрява на Джулай Морнинг и в Каварна, и в Тутракан, а дали ще има рок концерти зависи от това дали нашите съграждани ги искат или не. Не мога да обещая, че ще има, тъй като трябва да направим  проучвания в общината и да се допитаме до младите хора какво желаят.В крайна сметка не трябва да има само рок концерти, трябва да има за всекиго по нещо. Ние ще работим в тази посока, но дали ще има е твърде рано да се каже. 

Въпрос от читател. Ще работите ли към това да се подобри скейт парка в Каварна, тъй като от Федерацията са го включили в картата си?

Моят син ми зададе същия въпрос. Задължително ще работим и в тази посока, но не само заради него, а защото виждам, че децата наистина искат и ползват скейт парка. Знаем за проблемите му и ще го оправим. До края на мандата нещата да се случат.