Транспортират проби от вътрешните органи на 9-годишното дете от Кардам до ВМА в София

Проби от вътрешните органи на 9-годишното дете от село Кардам ще бъдат транспортирани до Военномедицинската академия в София за изследвания, след като аутопсията не е показала причина за смъртта.

Транспортират проби от вътрешните органи на 9-годишното дете от Кардам до ВМА в София

Припомняме, че 9-годишно момче от добричкото село Кардам почина, като първоначалните съмнения са за отравяне. В къщата в селото, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за тях полагат бабата и дядото. Според дядото причината не е в храната, защото всички са консумирали от нея, но само три от децата са повръщали. Районна прокуратура в Генерал Тошево разследва случая.



В УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна са още две деца от семейството – момичета на 7 и 11 години. Те са били приети на 28 октомври с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. 

Останалите три деца са настанени в МБАЛ-Добрич за превантивно медицинско наблюдение по разпореждане на Районната прокуратура в Генерал Тошево. Тревога относно здравословното им състояние към момента няма. Те са без оплаквания. 

Магазинът в село Кардам, от който семейството е закупило продукти, е запечатан от Областната дирекция по безопасност на храните. Освен това са взети проби от продуктите в дома им. Била е разпоредена и проверка на БАБХ в основното училище, където трите пострадали учат.

Припомняме, че първият сигнал за неразположението на децата е подаден в неделя сутринта. Лекарят от общинското здравно заведение в Генерал Тошево поставя инжекция, но няколко часа след това 9-годишното момче се влошава и пристига фелдшер, който прави същото. По думите на дядото, минути след второто посещение, детето е починало. В късния следобед на 28 октомври момичетата, на 11 и 7 години, от същото семейство са били приети в УМБАЛ „Св. Марина“ с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. 

От Регионалната здравна инспекция вчера направиха проверка. По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на деветгодишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му. Действията по разследването продължават.