Ученици от четири държави сътвориха „нови неща посредством стари знания” по проект на ЧСУ „Леонардо да Винчи”

Днес в Художествената галерия в Добрич и в Регионалната библиотека „Дора Габе” си дадоха среща групи от учители и ученици от България, Италия, Румъния и Турция.

Ученици от четири държави сътвориха „нови неща посредством стари знания” по проект на ЧСУ „Леонардо да Винчи”

За Частно средно училище „Леонардо да Винчи” месец октомври е наситен с реализирането на много проекти, организирането на много събития, в които учебното заведение има възможността да сподели своята иновативна програма на  „Малката умна училищна общност” с желаещи училища от България и Европа. Целта на програмата е да даде възможност на децата да израснат, да се развиват, възпитават и подготвят за живота и бъдещата им реализация в една безопасна, здравословна, просветена, но и технологична среда, в която наред със задължителните учебни предмети да се усвояват умения като свободно владеене на поне два чужди езика, критично мислене, финансова и дигитална грамотност, работа в екип и други. 



Елитното частно училище е домакин на партньорска среща по програма ЕРАЗЪМ+, проект „Newton – нови неща посредством старо знание”. Ученици от ЧСУ „Леонардо да Винчи” и ОУ  „Христо Смирненски” в Генерал Тошево, заедно с техните нови приятели от Италия, Румъния и Турция се срещнаха днес в Художествената галерия в Добрич и в Регионалната библиотека „Дора Габе”. 


На участниците бяха раздадени шалчета с цветове, обозначаващи техния отбор.


Червеният и синият отбор посетиха Художествената галерия в Добрич. Децата разгледаха експозицията „Златото на Добруджа”. След това те получиха своята задача - да потърсят математиката в картините и образите, нарисувани от великите български художници.


На бял лист всеки от учениците скицира произведението, което му е направило най-силно впечатление и посочи къде в него вижда геометрични фигури.


Момичетата и момчетата нарисуваха прекрасни картини, някои от тях с лека нотка на кубизъм и сюрреализъм.


Жълтият и зеленият отбор посетиха работилницата „Роботи в библиотеката” в  РБ „Дора Габе”. Това беше отлична възможност за децата да видят връзката между старото познание, скрито в книгите и новите технологии при програмирането с Финч роботи и миктобитове. След като приключиха със задачите си двете групи се размениха. 


Сред гостите беше Сара Морети от „Istituto Comprensivo Corrado Govoni” в Италия, което е едно от училищата-партньори по проекта. Тя е дошла в Добрич заедно с 16 свои ученици и трима колеги. „По време на престоя си в Добрич ще се опитаме да научим повече за математиката и нейните връзки с изкуството и храните. Следващото посещение ще бъде в Турция, то е свързано с математиката и паметниците на културата, а последното - ще бъде в Румъния. Темата, която ще бъде представена там е „Математиката и игрите”. Според мен този проект е изключително полезен за децата, защото представя математиката в различни аспекти от живота на хората”, заяви тя.


Тези дни на проекти в ЧСУ „Леонардо да Винчи”, училището, учениците и учителите посвещават на родния Добрич като отправят послание към всички жители на града „Да разкрием пред другите и пред самите себе си истинското културно, просветено и модерно лице на Добрич”.