Представиха електрическия автобус Solaris Urbino в Добрич

Демонстрация на електробус Solaris Urbino се състоя в депото на Общинското дружество „Градски транспорт“ в Добрич.

Представиха електрическия автобус Solaris Urbino в Добрич

Инициативата е свързана с плановете на дружество да модернизира автопарка и да промени облика на предлаганата услуга. Припомняме, че  Община Добрич кандидатства с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за закупуване на  електрически автобуси. Проектът беше входиран в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на 19 август, стойността му е 7 милиона лева. Частта, която засяга Общинското дружество за закупуването на електрическите превозни средства е около два милиона лева. 




„Тъй като все още сме на етап одобрение, идеята е да дадем шанс на всички производители да ни предложат опции, от които ние да можем да изберем най-оптималното за нашия град”, каза управителят  на „Градски транспорт - Добрич“ ЕООД Катя Петкова.  

Това е второто представяне на електрически автобус пред добричлии. През август беше показан автомобил Karsan Jest с 22 -25 места. 

Община Добрич кандидатства с проект за закупуване на електробуси 


Solaris Urbino е 12-метров нископодов автобус, произведен от компанията Solaris Bus & Coach. Началото на неговото производство е през 1999 г. През 2010 г. е произведена хибридна версия на автобуса, от 2013 г. е произведена версия, която се движи изцяло на електричество. Електрическите автобуси са изградени на базата на Solaris Urbino 12. Иновативната система за електрическо задвижване гарантира по-ниски експлоатационни разходи.  Превозното средство разполага и с безжичен интернет и е достъпно за хора с трудности в придвижването. По думите на директора на Общинското дружество „Градски транспорт – Добрич" Катя Петкова  автобусът е тестван във Варна като в един от най-пиковите моменти е преминал около 180 километра с едно зареждане.


Автобусът Solaris Urbino ще бъде в Добрич в продължение на 10 дни, но няма да се движи по градската линия.