Община Добрич кандидатства с проект за закупуване на електробуси с инвалидна рампа

Община Добрич е кандидатствала по проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за закупуване на четири електрически автобуса Karsan Jest.

Община Добрич кандидатства с проект за закупуване на електробуси с инвалидна рампа

Проектът е входиран в Министерството на регионалното развитие и благоустройство на 19 август, а стойността му е 7 милиона лева. Частта, която засяга Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД за закупуването на електрическите превозни средства е около два милиона лева. 



Това стана ясно на официалното представяне на електрическия автобус Karsan Jest в Добрич, на което присъстваха кметът на Община Добрич Йордан Йорданов, заместниците му д-р Емилия Баева, арх. Боян Коларов, Росица Йорданова, общински съветници, мениджър “Продажби” за Източна Европа на Karsan, както и управителят на фирма Булбус - официален представител на Karsan за България.  


Управителят на „Градски транспорт Добрич“ Катя Петкова посочи, че няма как да бъде заявен конкретен срок, в който автобусите ще тръгнат по улиците на града, докато проектът не бъде одобрен. Тя сподели, че идеята е първоначално електробусите да се движат по булевард “Добричка епопея”. „Надявам се това да са първите стъпки, с които ще променим облика  на градския транспорт в Добрич“, каза тя.  

Екологичните и икономични електробуси, които се предвижда да бъдат закупени в Добрич, имат монтирана рампа, която ще бъде от полза за хора в инвалидни колички, както и за майки с деца. Рампата се управлява от шофьора, а когато е пусната се задействат блокировки. Благодарение на това вратата на автобуса не може да се затвори и превозното средство е стопирано от движение. Това увеличава безопасността при използването на рампата. Автобусите са напълно безшумни, оборудвани с климатик, печка и система за зареждане на мобилни устройства.



Karsan Jest е с малки размери, предназначен за ненатоварени и довозващи линии в големите градове, както за и основни линии в по-малки населени места. Изключително подходящ за шумни и замърсени градски условия, предвид нулевите емисии. Капацитет му е около 22 – 25 места, според конфигурацията и използваните батерии.



Karsan Jest е производство на Karsan и германския концерн BMW.