Над 20 доброволци се включиха в ремонта на добруджанско читалище

Читалище „Народен будител” в най-голямото каварненско село – Българево се ремонтира с участието на доброволци.

Над 20 доброволци се включиха в ремонта на добруджанско читалище

Местните жители се надяват залата с 400 места, която от години пустее, да оживее скоро за нов творчески сезон. Припомняме, че през април бяха организирани няколко доброволни акции по обновяването на това емблематично за българевци място.


Доброволците бяха разпределени в 4 работни групи – транспорт и извозване на боклук, боядисване, монтаж и почистване и подреждане.

„Като подехме инициативата се включиха предимно хора от селото, но се включиха и доброволци от други места – от Каварна и Варна. Първия ден се събрахме 20 човека, на следващия пак бяхме толкова, през седмицата пък идваха хора, които не бяха успели да дойдат през уикенда, освен с доброволен труд ни помогнаха и с неща, от които имахме нужда – завеси, покривки и килими”, сподели председателят на читалището Красимир Митев.


Към момента е обновена библиотечната част и прилежащите към нея зали, предстои и ремонт на залата за кино и театър, която жадува в нея отново да отекнат аплодисментите на развълнуваната публика.

„Сградата не беше пипана от много време, една част беше просто консервирана във времето, докато другата беше в много лошо състояние. Библиотеката не беше мръднала във времето, успяхме да я пребоядисаме, преподредихме я, изчистихме я и закърпихме някои от слабите места, но там има нужда и от нови мебели”, заяви Красимир Митев.


Старата трибуна се превърна в детски център, в които се провеждат летни курсове и работилнички, а бившият магазин вече дом на самодейната група “Перуника“, освен репетиционна ще бъде творчески кът.

„Едно от най-хубавите неща, които се случиха във времето е, че успяхме да приобщим един кръг от деца, които ефективно участват в читалищния живот. Ще се постараем и през зимата да им създадем условия и интересни занимания, които да ги задържат тук”, допълни Митев.

Единственото притеснение на ръководството на читалището е, че заради ниския бюджет е възможно някои от идеите да бъдат оставени в забвение и част от клубовете за малките българевци да отпаднат.