Домашният социален патронаж в Добрич с два нови микробуса

Домашният социален патронаж в Добрич за първи път получава чисто нови микробуса за доставка на топла храна по домовете на възрастните хора, съобщиха от местната администрация.

Домашният социален патронаж в Добрич с два нови микробуса

Днес зам.–кметът д-р Емилия Баева е връчила ключовете на превозните средства на директора на патронажа Боряна Георгиева. От Община Добрич посочват още, че благодарение на новите автомобили услугата за навременна доставка на топла храна по домовете на възрастните хора ще бъде подобрена. Микробусите са нови, закупени след проведена обществена поръчка по ЗОП. Средствата за тяхното закупуване, които са в размер на 66 625.00 лева без ДДС, са осигурени от общинския бюджет.     Домашният социален патронаж е услуга, насочена към подпомагане на хората от третата възраст и тези, които се нуждаят от специални грижи, които не са в състояние да организират и задоволяват своите жизнени потребности в обичайна домашна  среда. Услугата включва доставяне на топла и разнообразна храна по домовете, почистване на дома и оказване на помощ и съдействие при поддържане на лична хигиена, възникнали социални, здравословни, битови проблеми и обогатяване на културния живот.

Всеки ден служителите доставят топла храна, която включва обяд и вечеря на 400 възрастни хора в Добрич, които имат нужда да бъдат подпомогнати и обгрижвани.  Зад тази дейност стои екип от професионалисти, които влагат своята енергия и труд за приготвянето на добра храна и доставянето й по домовете. Тя се подготвя в Дома стари хора и е с разнообразно здравословно меню, което се изготвя от инженер – технолог. Възрастните хора се хранят с риба, свинско и пилешко месо, зеленчуци и леки десерти, съобразени с техния режим на хранене. За почивните дни също се осигуряват хранителни продукти. Освен за ежедневното осигуряване на храна, звената „Санитари“ и „Домашни помощници“ към Домашния социален патронаж оказват помощ за поддържане на лична и битова хигиена. За възрастните хора се грижат и социални работници, които в зависимост от здравословното им състояние организират посещения на изложби, библиотеки, концерти, разходки, които зареждат положително и усмихват нашите близки, съседи, приятели. Услугата, която предлага Домашният социален патронаж е широкоспектърна и се финансира изцяло от Община Добрич. Целта е ежедневието на възрастните хора да е спокойно и сигурно. С новите автомобили не само ще се подобри качеството на услугата, но и ще се осигури по–добра трудова среда за работещите. 

От местната администрация споделят в заключение, че всичко това е част от социалната политика на Община Добрич с акцент хората от уязвимите групи.