Разтворимото кафе е по-полезно от “обикновеното”

Всички видове съдържат голямо количество полезни за организма баластни вещества.

Разтворимото кафе е по-полезно от “обикновеното”

Кафето и до днес остава за науката противоречива напитка. Дълго време то се смяташе за изцяло вредно за здравето. Напоследък се появиха и изследвания, показващи, че в определени случаи то е полезно - за предотвратяване на старческата склероза и диабет, за подобряване на потентността.

Към този списък скоро бе добавено още едно свойство на кафето - оказа се, че то съдържа голямо количество баластни вещества, които не се преработват от химичните съединения и играят важна роля в храносмилането и поддържането на нивото на захар в кръвта.

Според специалистите всеки ден човек се нуждае от 25 г баластни вещества, като техният недостиг води до проблеми с червата. Според много вече публикувани сведения за питателните вещества кафето не съдържа баластни вещества.

Испански учени смятат, че са поставили точка на този спор, като са доказали, че напитката (сварено кафе или нес) съдържа целулоза и разтворими захари, които са баластни вещества. 

Те са изследвали кафето с помощта на храносмилателни ферменти в изкуствен модел на човешките черва и са установили наличието на баластни вещества и в трите вида кафе: черно филтрирано (приготвящо се за 6-8 минути при температура 90 градуса С), еспресо (сварено под налягане при 114-121 градуса) и нес кафе (инстантно кафе, залято с много гореща вода).

Според данните на учените, публикувани в новия брой на списание Nature, в 100 мл филтрирано кафе се съдържат 0,47 вещества, които не се усвояват, в еспресото те са 0,65 мг, а в нес кафето – търсеният продукт възлиза на 0,75 мг.

По този начин по съдържание на баластни вещества кафето превъзхожда виното и портокаловия сок, които най-често се споменават като източници за организма на такива вещества.