Двамата младежи убили 41-годишния мъж заради 90 грама златни накити

Двамата младежи, привлечени като обвиняеми по делото за грабеж, придружен с убийството на 41-годишен мъж в с. Котленци, са задигнали от жертвата около 90 грама златни накити, които са продали във Варна.

Двамата младежи убили 41-годишния мъж заради 90 грама златни накити

Това съобщи пред журналисти днес временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров.


Припомняме, че разследването на тежкото престъпление е започнало на 22 септември, след като в землището на село Котленци, общ. Добричка е открито тялото на мъж, който 10 дни по-рано бил обявен за издирване по молба на неговия брат близнак. 

Откриха тялото на издирван мъж в района на добричкото село Котленци

„Сигналът за изчезналото лице е бил подаден на 16 септември като незабавно е започнало издирване от страна на органите на реда, но за периода от 16 до 22 лицето не е било установено и намерено”, заяви Златко Тодоров.  На 22 септември, около 9 часа е бил подаден сигнал от гражданин, който преминавайки в близост  до мястото, където в последствие е намерено тялото на 41-годишния мъж, го е видял и съобщил на тел. 112. Група в състав от областните дирекции на МВР е отишла  на мястото и е установила, че лицето е починало. Последвал оглед на местопроизшествието и безжизненото тяло, след което са започнали разпити на свидетели и очевидци. 

След извършена аутопсия на трупа са установени определен вид и брой умишлени увреждания и е започнала активна работа по издирване и залавяне на извършителите. 

По думите на Тодоров починалият мъж е работил в Германия. На 10 септември се е завърнал в България, на 11 септември е бил в компанията на двамата младежи, които са обвинени за смъртта му – на 18 и 19 години. На следващия ден – 12 септември, около 21 часа тримата са се срещнали отново и тръгнали да се почерпят. 

„В този ден на тях им е направило впечатление, че той има златен и синджир и златни гривни.  Може би тогава в тях възниква намерението да го ограбят и на 12-и, около 21 часа се качват в лек автомобил, вече е тъмно и на практика започват изпълнението на деянието”, каза той. 

Двамата младежи са търсили безлюдно място, където да ограбят жертвата. Според временно изпълняващия длъжността окръжен прокурор Златко Тодоров тримата са минали с автомобила по черен път, стигнали са до землището на с. Котленци, където са излезли от колата и двамата тийнейджъри са започнали да нанасят побой и прободно-порезни рани на жертвата. „След като е била сломена съпротивата му, взимат накитите му и го изоставят там”, каза той. 

На следващия ден двамата отишли във Варна и продали златните накити, които по свидетелски показания са били около 90 грама, на стойност 3 500 лв. Единият младеж заминал за Великобритания, където работи неговото семейство, а другият останал в България. 

На 22 септември след като започнали активните мероприятия, на четвъртия час е бил установен един от обвиняемите, след това е бил открит и другия. На следващия ден той се прибрал доброволно в България като още на летището е бил арестуван. На двамата са повдигнати обвинения за грабеж, придружен с убийство.

Прободните рани са извършени с едно оръжие – нож, който още не е открит неговото издирване продължава.

 Задържаха под стража двамата младежи, привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийство

Двамата младежи ги грози 15-20 години затвор, доживотна присъда или доживотна присъда без право на замяна. Към момента са им наложени мерки за неотклонение „Задържане под стража” от Окръжния съд в Добрич. Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.