Задържаха под стража двамата младежи, привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийство

Мерки за неотклонение задържане под стража е наложил Окръжният съд в Добрич на двама младежи – на 18 и 19 години.

Задържаха под стража двамата младежи, привлечени като обвиняеми за грабеж, придружен с убийство

Те са привлечени в качеството на обвиняеми за това, че за времето от 12 до 15 септември, в землището на село Котленци, общ. Добричка, в съучастие помежду си като съизвършители, са отнели златни накити от владението на 41-годишен мъж с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и грабежът е бил придружен с убийството на мъжа.



Откриха тялото на издирван мъж в района на добричкото село Котленци


Разследването на тежкото престъпление е започнало на 22 септември, след като в землището на село Котленци, общ. Добричка е открито тялото на мъж, който 10 дни по-рано бил обявен за издирване по молба на негови близки. По случая било образувано досъдебно производство за извършено убийство. След събиране на допълнителни данни обвинението било преквалифицирано в грабеж,  придружен с опит за убийство. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Окръжният съд, след като се е запознал с данните по делото и след преценка на доводите на страните, е счел, че в случая са налице всички предпоставки за вземане спрямо младежите на най-тежката мярка за неотклонение. Съдът е преценил, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано в достатъчна степен предположение за възможна съпричастност на двамата към престъплението, за което са привлечени в качеството на обвиняеми. С оглед изключително високата обществена опасност на разследваното деяние, както и с цел да се предотврати възможността обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление, Окръжният съд е счел, че по отношение на всеки от тях следва да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в тридневен срок.