Самоделно преработване на газова уредба е причината за взрива на бензиностанцията в Добрич

Самоделно преработване на газовата уредба на таксиметровия автомобил е причината за взрива в бензиностанцията на пътя за Варна, който отне живота на възрастна жена.

Самоделно преработване на газова уредба е причината за взрива на бензиностанцията в Добрич

Това заяви днес пред журналисти временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров.



Метанова бутилка на лек автомобил гръмна на бензиностанция в Добрич

Припомняме, че инцидентът се случи на 14 септември, около 20 часа. Пострадали бяха две жени – майка и дъщеря, които бяха транспортирани към Спешното отделение в Добрич. По-късно майката, която е стояла на задната седалка, е починала.  

Починала е една от жените при взрива на бензиностанция в Добрич

„Автомобилът е спрял пред колонката за метан, жената, която го управлява е отворила предния капак.  Операторът в бензиностанцията е видял зарядката за метан, която се намира от дясно на автомобила, сложил е пистолета и е започнал да зарежда метан. От там той е отишъл да обслужи друг клиент, при което, след няколко секунди бутилката се е взривила”, каза Златко Тодоров. 

По думите му първоначално автомобилът е бил с метанова уредба, но впоследствие собственикът, който е син на починалата жена, е поставил бутилка за пропан-бутан.  

„Принципът на работа е еднакъв, но компонентите са малко по-различни и се поставят на различни места. Зарядката за метан стои отпред, докато тази за пропан-бутан по принцип стои в задната част на автомобила”, каза Тодоров. 

Когато служителят в бензиностанцията е заредил метан в бутилката за пропан-бутан, се е получило механично разкъсване заради различното налягане на горивата.  Жената, която е управлявала автомобила е разказала, че по навик е спряла пред колонката за метан.  

Образувано е досъдебно производство във връзка с взрива на бензиностанцията в Добрич

Временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор на Добрич Златко Тодоров каза в заключение, че по делото продължава да се работи активно.