Разследван за държане на наркотици с цел разпространение остава с мярка „задържане под стража"

38-годишен мъж от Балчик, разследван за държане на наркотици с цел разпространение, остава с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследван за държане на наркотици с цел разпространение остава с мярка „задържане под стража"

Това е решил Окръжният съд в Добрич, след като е разгледал молбата на задържания за изменение на наложената му мярка в домашен арест.


​Мъжът е привлечен като обвиняем за това, че на 18 юли тази година,  в Балчик, без надлежно разрешително, в съучастие с още един извършител, е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества - 33.9 грама марихуана, 60.8 грама метамфетамин и 5.8 грама амфетамин.

​Окръжният съд, след като се е запознал с материалите по досъдебното производство и след преценка на доводите на страните, е счел, че към момента не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано предположение за възможна съпричастност на мъжа към престъплението, за което се привлечен в качеството на обвиняем. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление. Съдът е мотивирал определението си със значителното количество на наркотичните вещества, предмет на разследването, както и с наличните по делото данни, че мъжът е разпространил наркотици сред повече от 3 лица, като това е ставало и на публично място - пред дома, в който живеел.

​По тези съображения Окръжният съд е отхвърлил молбата на задържания, като определи 30-дневен срок, в който няма да се допуска ново искане за промяна на мярката, освен ако то се основава на влошаване на здравословното състояние на обвиняемия.

​Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.