Д-р Баева: Община Добрич има социални услуги, които могат да бъдат показани

“Мисля, че в нашата община има социални услуги, които да покажем - “Чудната градина”, партньорствата с фирма “Есетере” и Социалната чайна”, каза временният кмет на Добрич д-р Емилия Баева.

Д-р Баева: Община Добрич има социални услуги, които могат да бъдат показани

Тя изрази желанието си потребителите на социалните услуги да не се чувстват, по думите й, паразити в обществото, а да могат да се включват в социални предприятия. Д-р Баева беше категорична, че голяма част от потребителите имат желание да работят. Като пример даде  социалното предприятие „Чудната градина” на фондация „Николай Чудотворец“ в Добрич, където се трудят младежи с интелектуални затруднения.



Изявлението си тя направи пред журналисти на Националния форум „Социални услуги, социално предприемачество и заетост“, организиран от Министерството на труда и социалната политика, Агенция „Социално подпомагане“, Националния алианс за социална отговорност и Община Добрич, който се провежда днес и утре в Кранево. В него участват представители, ангажирани със социални дейности и услуги. 

Форума откри председателят на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев. С приветствия към гостите и встъпления към темата на форума се включиха председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-то Народно събрание на Република България д-р Хасан Адемов, заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова, зам. изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Мая Василева, областният управител Красимир Кирилов и временният кмет на Община Добрич д-р Емилия Баева. Участие взе и д-р Теодора Тодорова, началник на отдел „Социална икономика и социална отговорност“.

Зам.-министърът Султанка Петрова припомни за Закона за социалното предприемачество и социалната икономика, който е в сила от май месец тази година. Законът урежда обществените отношения, свързани със социалната и солидарна икономика, видовете субекти и мерките за тяхното насърчаване, както и условията и реда за дейността на социалните предприятия. 

“Задължително трябва да работим заедно, защото в екип нещата се получават много по-лесно, бързо и ефективно и сме полезни на хората, които имат нужда от помощ и подкрепа”, заяви тя. Петрова посочи, че подобни срещи, като тази днес, трябва да се организират по-често, за да се поддържа комуникацията и развитието на социалните услуги.  

В рамките на официалната част на програмата на форума зам.-министър Петрова връчи грамота на председателя на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев от името на Дирекцията „Жизнено равнище, демографска политика и социални инвестиции” към Министерството на труда и социалната политика за ползотворно сътрудничество между МТСП и НАСО и за неговия личен принос за развитието на социалните услуги в България, както и за помощта в процеса на разработването на Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика.