Избраха почетния гражданин на Добрич Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ

Управителният съвет на Международния валутен фонд избра Кристалина Георгиева за свой управляващ директор.

Избраха почетния гражданин на Добрич Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ

На изслушването във вторник тя успя да убеди членовете на борда, че е подходяща за поста.  Българката е единствената номинация. Кандидатурата й беше подкрепена от ЕС, САЩ също я подкрепиха негласно.


Припомняме, че през 2015 година Кристалина Георгиева беше удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич”. Тя беше предложена от тогавашния кмет Детелина Николова и директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Вносителите на предложението изтъкнаха, че Георгиева е потомствено свързана с Добрич чрез прадядо си Иван Кършовски, както и че благодарение и на нейните усилия, града получи средства за справяне с щетите от наводнението от фонд „Солидарност“.

До днес Кристалина Георгиева беше вторият човек в йерархията на Световната банка, а сега става първият директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена, която оглавява фонда след Кристин Лагард. Французойката се оттегли в началото на месеца, за да оглави Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Кристалина Георгиева ще ръководи кредитната институция с бюджет 1 трилион долара в момент, в който САЩ и Китай водят търговска война и когато Вашингтон се оттегли от редица международни договори.  МВФ промени устава си, за да може българката да поеме поста. Досега кандидатите да управляват фонда трябваше да са на възраст под 65 година,  а Георгиева навърши 66 на 13 август.