Двама достойни граждани на Добрич получиха почетни отличия (+СНИМКИ)

За 29-и път тържествено се отбелязва празникът на Добрич, а за втора година празнуваме и като Град на българската бойна слава.

Двама достойни граждани на Добрич получиха почетни отличия (+СНИМКИ)

Празничното заседание в Концертната зала Добрич започна с химните на България, Европейския съюз и Добруджа. По традиция на тържествената сесия наградиха номинираните с почетни отличия на Община Добрич.



Стоян Господинов е номинацията на Комисията за почетен гражданин на Добрич

Стоян Господинов е новият Почетен гражданин на Добрич

Главният художествен ръководител на Професионалния фолклорен ансамбъл “Добруджа“ Стоян Господинов наградиха със званието Почетен гражданин на Добрич. Той получи отличието за изключителния му принос за популяризиране на българския танц, музика и традиция в България и чужбина.

Стоян Господинов: Животът и вътрешното ми чувство винаги са били в полза на ПФА “Добруджа”



ПФА “Добруджа” е признат за един от най-добрите представители на фолклора в България. Стоян Господинов създава и работи още с различни формации - Представителна танцова студия “Добруджа”, Ансамбъл за изворен фолклор "Добруджа", Фолклорните ансамбли “Бизоне” в Каварна и “Българка” в Шабла. От 37 години Стоян Господинов поддържа приятелство с японския ансамбъл за Български фолклорни танци.  При посещението си в Япония той е научил стотици японски граждани на възраст от 16 до 95 години да танцуват хора и ръченица. От 25 години работи с бесарабски българи от  ансамбъл в Украйна. През годините води читалищни състави в добруджански села и добрички училища. 


“Златна Лира”, "Златен век" - печат на Цар Симеон Велики, “Златна кобилица”, “Купа на Двореца на културата и спорта”, “Голямата награда на Община град Добрич” и “Сребърна лира” са част от отличията, на които Стоян Господинов е носител. 

Новият Почетен гражданин на Добрич заяви, че званието, с което е отличен, не е награда само за неговия труд, а и този на екипа от ПФА “Добруджа”, които Стоян определи като чудесни патриоти на културния фронт. Той подчерта още, че за полученото звание съпричасност имат родителите и децата от Представителната танцова студия “Добруджа”, които защитават името на град Добрич. 


С второто значимо отличие Почетен знак на общината наградиха председателя на ХобиСклуб Иван Тодоров. Основната цел на организацията е приобщаване на зрително затруднени и хора с други увреждания. 

Иван Тодоров: Слепотата не е повод за празнуване


Важен период в жизнения път на Иван Тодоров е конструкторската и дизайнерска работа в машиностроителния завод за полуремаркета и контейнери. През 70-те години на миналия век той става инициатор, реализатор  и новатор в българското транспортно машиностроене. Създава първото ремарке и първото българско високотонажно полуремарке. Автор е на повече от 30 продукта като самосвали, цистерни и животновози. През 1 984 година от Института за изобретения и рационализации, съвместно с инж. Петър Михайлов, получава  авторско свидетелство за изобретяване на транспортно средство за превозване на животни. 


През 1 988 година при изследване и рентгенов анализ на първа мостра на товарно ремарке-контейнер Иван Тодоров претърпява злополука, която довежда до постепенна и пълна загуба на зрението му. Той продължава да работи още девет години в завода за полуремаркета в Добрич като инспектор по безопасност на труда. Създава учебен център с електродинамични макети, осветеност на опасните места на машините и други пособия, осигуряващи висококачествено обучение. 

Пред присъстващите Иван Тодоров сподели, че приема връченото му отличие по-малко за него и повече за хората от ХобиСклуб, с които е извървял над 20-годишен път. 


Официални гости на тържественото заседание бяха народните представители Даниел Петков, Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, д-р Хасан Адемов и Йордан Апостолов, областният управител на Добрич Красимир Кирилов, генералният консул на Турция в Бургас Селен Гюзел, делегации от побратимени градове, представители на институции, политически и неправителствени организации и граждани.

За финал на празничното събитие оркестърът и хорът на ПФА “Добруджа” представиха концерт.