Няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете на територията на област Добрич

Областният управител Красимир Кирилов свика и председателства редовно заседание на Областна епизоотична комисия, във връзка с усложнената обстановка от възникването на случаи на Африканска чума по свинете.

Няма регистрирани нови случаи на Африканска чума по свинете на територията на област Добрич

Пред членовете на Комисията директорът на ОДБХ Добрич и секретар на Областна епизоотична комисия д-р Борислав Каменов представи актуалната ситуация към момента. По думите му на територията на област Добрич няма регистрирани нови случаи, като цяло – няма такива и в страната за последната седмица, с изключение на един – на територията на област Видин. Не така е обаче в северната ни съседка Румъния, където за последната седмица има обявени в европейската система нови 17 случая на АЧС, някои от които в стари територии – места, където миналата година и по-рано тази година, са били регистрирани случаи на заболяването поясни д-р Каменов. Той информира, че се поставя фокус върху промишленото свиневъдство. „Извършваме проверки на всеки 10 дни в комплексите, проверяваме дали пращат проби регулярно. Продължава и дежурството в кланиците. В края на месеца в България ще бъде извършена проверка от европейски експерти“, каза д-р Каменов.


По отношение на обезщетенията на частните стопани, директорът на ОДБХ Добрич сподели, че остава да се плати на стопаните в Община Генерал Тошево и добави, че МЗХГ осигурява средства и ще бъдат платени по 150 лв. за всяко отстреляно диво прасе и по 50 лв. за намерено мъртво диво прасе, от което е взета и изпратена проба за изследване, а то загробено по надлежния ред.

Областният управител Красимир Кирилов се обърна към общините и представителите на институции, членове на Комисията, да уведомяват своевременно ОДБХ за планирани и провеждани събори, състезания и други подобни мероприятия, както и да се спазват стриктно мерки за биосигурност при мероприятия. В тази връзка д-р Каменов посочи, че на зоналния турнир „Св. Хуберт“, организиран от сдружение „Ловно-рибарско дружество Добрич“, са били спазени всички мерки, извършвана е дезинфекция на автомобили и хора. Кр. Кирилов обърна внимание на представителя на Община Каварна да бъдат предприети нужните действия при провеждане на предстоящото конно състезание.

С изчерпване на дневния ред заседанието бе закрито.