Отнемат книжка, ако не спреш на "зебра"

Книжката на всеки шофьор, който не дава предимство на пешеходна пътека, да бъде отнемана. За това настояват от КАТ, а предложението им вече е внесено в парламента.

Отнемат книжка, ако не спреш на "зебра"
Свидетелството за правоуправление на всеки шофьор да бъде отнемано за един месец, ако не дава предимство на пешеходна пътека. Предложението е внесено в парламента от Ръководството на КАТ, заяви началникът на службата Богдан Милчев.

Предвижда се и повишаване на глобите за шофьорите нарушители на "зебра".

Най-новата кампания за безопасност на пътя - "Вдигни ръка, спри джигита", цели да намали злополуките и смъртните случаи с пешеходци, блъснати на "зебра".

Организаторите призовават пешеходците да сигнализират на водачите с високо вдигната ръка, преди да пресекат улицата.

„Повече от 20 години важат правилата на по-нахалния, по-големия, по-арогантния – той пръв да премине. От юни започнахме да превъзпитаваме пешеходците и водачите да спират на пешеходна пътека”, каза още шефът на КАТ. Според него не е нужно да минат две години, за да се превъзпитават водачите, а още сега трябват принудителни мерки.

"По българските пътища не се шофира, а се води война", заяви културният министър Вежди Рашидов, който преди време получи златен талон от КАТ заради това, че 40 години не е регистриран да прави нарушения на пътя. Той добави, че за месец при военен конфликт няма толкова жертви, колкото за нощ по родните пътища.

Трябва да има драконовски санкции. Може да не правиш нарушения, но нарушител да те убие”, смята министърът.

Над 300 пешеходни пътеки в София са маркирани със специални ефекти на светещи перли, а около 200 вече имат специално монтирано осветление, коментира Йорданка Фандъкова.

Тя призова в навечерието на новата учебна година да пазим децата на пътя. Съветът по безопасност на движението на децата в София през последните години е започнал с изграждането на площадки и кабинети за обучение на децата. За последните три години са изградени 22 площадки, тази година се строят 6.