Десет горски пожара са регистрирани в област Добрич от началото на годината

34 пожара са възникнали от началото на годината до момента на територията на Североизточното държавно предприятие.

Десет горски пожара са регистрирани в област Добрич от началото на годината

935 декара горски територии са били унищожени, от тях 508 декара са широколистни гори, а 231 декара - иглолистни, смесените гори са 36 декара, а тревите, храстите и мъртвата горска постелка са 160 декара, съобщи  началникът на отдела по опазване и защита на горите в СИДП инж. Стоян Саров. По шест пожара са регистрирани в ДГС-Варна и ДЛС-Балчик и по четири в ДГС-Генерал Тошево и ДЛС-Паламара, три в ДГС-Шумен, по два в ДГС-Търговище, ДГС-Омуртаг, ДЛС-Шерба и т.н.



През годината на спешен телефон 112 са подадени 103 сигнала за огън в горските територии, като горските, пожарникарите и доброволните формирования по места са успели да се справят с по-голямата част от запалванията още в зародиш.

25 от пожарите през тази година са причинени от човешка небрежност, коментира инж. Саров. Той припомни, че е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Забрана има и за изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци.

Нека не забравяме, че хвърлен от колата фас или леснозапалима опаковка, която привлича слънцето също може да причини пожар, особено сега, заради засушаването и високите температури, напомни Стоян Саров.

Той призова хората да подават сигнали за нарушения в горите на телефон 112 и благодари на всички горски, пожарникари, служители на общинските формирования и доброволци за работата им при погасяване на пожарите в горските територии, както и за всекидневните дежурства, които дават, за да опазят едно от най-големите богатства на страната ни - горите.