Представиха изложба на художници от няколко държави, вдъхновили се от красотата на Двореца в Балчик

Девет художници от Русия, Украйна, Азербайджан, Латвия и България в продължение на 10 дни са рисували картини, вдъхновени от красотата на ДКИ КЦ "Двореца" в Балчик.

Представиха изложба на художници от няколко държави, вдъхновили се от красотата на Двореца в Балчик

Изложба с техните творения от международния пленер „Пространство и време” беше открита в Каменната зала в Двореца.





Сред официалните гости при откриването на експозицията бяха кметът на Община Балчик Николай Ангелов, културното аташе на Азербайджан в София Вюсаля Садъгова и главният организатор на международния пленер Теменуга Димова.


“Картините, които са сътворени точно за една седмица, достатъчно красноречиво говорят за това каква е класата на тези художници. Радвам се, че те успяха да се вдъхновят от това красиво място, природа, архитектура, артефакти, небето, морето и белокаменния град Балчик”, каза  директорът на ДКИ „КЦ „Двореца” Жени Михайлова. Тя беше категорична, че който е дошъл веднъж в Балчик, това е любов за цял живот. 



“Публична тайна е, че Балчик е един от най-рисуваните градове в България”, посочи кметът на града Николай Ангелов. Той коментира, че организираните пленери през годината са не по-малко от 20 на брой. Кметът на Община Балчик допълни, че по броя на картините от всеки един пленер може да се разбере, че в града наистина се твори. 



“В картините създадохме красотата на августския ден, солта на синьото море, фойерверките от цветя. В резултат на това в изложбата витаят духът на красотата  и хармонията, неподвластни на времето и пространството”, каза организаторът на международния пленер  „Пространство и време” Теменуга Димова.


Художниците, участвали в пленера, са изявени творци с многобройни индивидуални и колективни изложби по цял свят. Всички те получиха грамота и плакет за участие в „Пространство и време”.