Д-р Баева: Всяко шесто дете в България се ражда след ин витро, 15% от двойките са с репродуктивни проблеми

В интервю зам.-кметът по Хуманитарни дейности в Община Добрич д-р Емилия Баева даде статистика, че 15% от двойките в национален мащаб са с репродуктивни проблеми и всяко шесто дете в България се ражда след процедура ин витро.

Д-р Баева: Всяко шесто дете в България се ражда след ин витро, 15% от двойките са с репродуктивни проблеми

По думите й ин витро процедурата не е била толкова позната преди около 15 години, но в момента тя е масова.



Поводът за интервюто беше обявеният втори прием на документи за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, с постоянен или настоящ адрес в града, чиито срок за кандидатстване изтича на 30 август. Подалите заявления може да получат до 3 000 лева в рамките на една календарна година. Изплащането на одобрените средства може да се извърши и през следващата календарна година, като се предвиждат в бюджета на Общината.   

Община Добрич подпомага двойки за втора поредна година. Първоначално фондът е започнал с 15 хиляди лева през 2018-а, а през 2019-а той е с бюджет от 30 хиляди.

През 2018-а общо одобрените двойки за финансово подпомагане са били пет на брой. Д-р Баева посочи, че нито една от тях не е постигнала задоволителен резултат от ин витро процедурата. Тя беше категорична, че не губи надежда и припомни, че не винаги един опит е достатъчен, за да се постигне крайната цел.

При обявения първи етап за финансово подпомагане през 2019-а година са кандидатствали три двойки. При втория етап, за който все още може да се кандидатства, е подадена една молба и е направена една консултация с двойка.

Д-р Емилия Баева посочи, че се наблюдават случаи, в които се налага донорска яйцеклетка. Програмата за подпомагане на Община Добрич към момента не позволява подобно финансиране. Зам.-кметът отбеляза, че ако често се наблюдава търсене от хора, при които проблемът може да бъде решен с донорска яйцеклетка, има възможност да бъде направено предложение за промяна на правилника на програмата.

Според д-р Баева част от двойките с репродуктивни проблеми може да не кандидатстват за подпомагане заради страх от публичност. „Има двойки, които не желаят да се афишират, че имат такъв проблем, защото нашето общество е много различно, има различни хора“, каза тя. По думите й има хора, на които добротата е присъща, но има и злобни, които карат двойките да запазят проблема за себе си.

Зам.-кметът уточни, че достъпът до информация за кандидатстващите двойки е минимизиран по Закона за личните данни, а за проверяващата комисия има значение само дали те отговарят на изискванията за подпомагане. Д-р Баева увери, че ако от 2019-а година останат средства от фонда, ще бъдат прехвърлени като преходен остатък за следващата, ако позволява Законът за бюджета. 

Очаква се през октомври да бъде открит трети прием на документи за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми с постоянен или настоящ адрес в Добрич. С необходимите документи и условия за кандидатстване може да се запознаете на сайта на Община град Добрич.

За повече информация и въпроси: Димитрина Русева - 0893691100